Σάββατο 4 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΣΘΟΝΙΑ
Τους ... «ξέφυγε» ο αντιφασίστας βετεράνος

Την περασμένη Παρασκευή στο Τάλιν, ύστερα από σοβαρή νόσο, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 χρόνων Αρνόλντ Μέρι, Ηρωας της Σοβιετικής Ενωσης, που τα τελευταία χρόνια είχε μπει στο στόχαστρο των ρεβανσιστικών φιλοναζιστικών αρχών της Εσθονίας.

Ο Α. Μέρι ανακηρύχτηκε Ηρωας της ΕΣΣΔ όταν στη διάρκεια μιας μάχης που έγινε στις 18 Ιούλη 1941 κοντά στην πόλη Πορχόφ, παρά τον τετραπλό τραυματισμό του, δεν έφυγε από το πεδίο της μάχης και συνέχισε να διοικεί την άμυνα των σοβιετικών δυνάμεων.

Τα τελευταία χρόνια ο Α. Μέρι κυνηγήθηκε δικαστικά από τις εσθονικές αρχές που τον κατηγόρησαν για «γενοκτονία» του άμαχου πληθυσμού της Εσθονίας, στο αντικομμουνιστικό πνεύμα «περί εγκλημάτων του σταλινισμού», που «ξεχείλισε» από τις χώρες της Βαλτικής και πλέον κατακλύζει το Ευρωκοινοβούλιο. Σύμφωνα με αυτή την κατηγορία, ο Α. Μέρι πήρε ενεργό μέρος στην μαζική εκτόπιση Εσθονών στο νησί Χιιούμα την άνοιξη του 1949.

Ο Α. Μέρι πότε δεν αναγνώρισε την ενοχή του και ο θάνατός του έβαλε τέλος σε μια από τις υποθέσεις αντισοβιετικής - αντικομμουνιστικής ψύχωσης των αρχών της Εσθονίας, που εκτυλίσσεται με τις πλάτες της ΕΕ.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ