Σάββατο 4 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ισχυρές πιέσεις για ματαίωση της εκτόξευσης δορυφόρου

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Τις τελευταίες προετοιμασίες για την έναρξη μίας πενθήμερης διαδικασίας εκτόξευσης τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου - καιρού επιτρέποντος... - ακόμη και εντός τρέχοντος 48ωρου, φαίνεται πως έκαναν χτες οι βορειοκορεατικές αρχές, επαναλαμβάνοντας πως θα θεωρήσουν «πράξη πολέμου» οιαδήποτε προσπάθεια κατάρριψης του βαλλιστήρα που θα φέρει το δορυφόρο.

Παράλληλα, ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία και Ν. Κορέα πίεζαν για τη ματαίωση της εκτόξευσης, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2006, στο οποίο αναφερόταν η αναστολή των βαλλιστικών δραστηριοτήτων από την πλευρά της ΛΔ Κορέας. Μολονότι στο ψήφισμα δεν απαγορευόταν ρητά και η περίπτωση εκτόξευσης δορυφόρου για ειρηνικούς σκοπούς, πράγμα που σήμερα διατείνονται πως προγραμματίζουν οι βορειοκορεατικές αρχές...

Πάντως, απ' το Στρασβούργο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα χαρακτήρισε τη βορειοκορεατική εκτόξευση «προβοκατόρικη ενέργεια». Επιπλέον, υπαινίχθηκε αντίποινα λέγοντας ότι (σε περίπτωση εκτόξευσης) η Ουάσιγκτον «θα κάνει τα κατάλληλα βήματα για να μάθει η Βόρεια Κορέα ότι δεν μπορεί να απειλεί την ασφάλεια άλλων χωρών ατιμώρητα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Λι Μιουνγκ-Μπακ και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Τάρο Ασο, που είπε πως η βορειοκορεατική εκτόξευση «συνιστά απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας και αυξάνει τις εντάσεις περιφερειακώς και διεθνώς». Απ' την άλλη, ο Κινέζος Πρόεδρος Χου Ζιντάο, συνέστησε ψυχραιμία σ' όλες τις πλευρές, διαβεβαιώνοντας ότι το Πεκίνο «μέχρι την τελευταία στιγμή» θα κάνει ό,τι μπορεί για τη ματαίωση της εκτόξευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ