Σάββατο 4 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ερευνα για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα διέταξε ο ΟΗΕ

Προκαλεί ο νέος υπουργός Εξωτερικών Λίμπερμαν αμφισβητώντας, επί της ουσίας, τη λύση των δύο κρατών

Τα παιδιά στη Γάζα ήταν τα πιο τραγικά θύματα της ισραηλινής βαρβαρότητας
Τα παιδιά στη Γάζα ήταν τα πιο τραγικά θύματα της ισραηλινής βαρβαρότητας
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΪΡΟ.--

Πενταμελή επιτροπή, που θα ερευνήσει τις καταγγελίες για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά Παλαιστινίων αμάχων είτε από τον ισραηλινό στρατό είτε από Παλαιστίνιους ενόπλους, κατά την 22ήμερη ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα όρισε η Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Επικεφαλής τέθηκε ο πρώην γενικός εισαγγελέας που ασχολήθηκε με τις έρευνες για εγκλήματα πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και στη Ρουάντα, Νοτιοαφρικανός δικηγόρος εβραϊκής καταγωγής Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν αποσαφήνισε αν θα συνεργαστεί αυτή τη φορά, σε αντίθεση με προηγούμενες ανάλογες έρευνες.

Την ίδια στιγμή, εντός και εκτός Ισραήλ, μέγα ζήτημα έχει προκύψει με τις προκλητικές δηλώσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών. Ο Αβιγκντόρ Λίμπερμαν δήλωσε ότι δε «δεσμεύεται» από τη διαδικασία της Ανάπολης υπό αμερικανική αιγίδα, που, θεωρητικώς, αποβλέπει σε μια λύση δύο κρατών. Επίσης, τόνισε ότι θα πρέπει οι Παλαιστίνιοι «να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία, να ελέγξουν τη Γάζα, να αφοπλίσουν τη "Χαμάς", και μετά να εξεταστεί το ενδεχόμενο διαλόγου..»

Οι δηλώσεις Λίμπερμαν προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της Π. Αρχής, που μίλησε για προφανή απροθυμία διαλόγου εκ μέρους του Ισραήλ, αλλά και της προκατόχου του Λίμπερμαν, της επικεφαλής του «Καντίμα» Τζίπι Λίβνι, η οποία τόνιζε ότι οι θέσεις αυτές φέρνουν το Ισραήλ απέναντι από τους συμμάχους του, τις ΗΠΑ, την ΕΕ κ.ά. Αμεση ήταν και η αντίδραση του Λευκού Οίκου, που ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ επιμένουν πάντα σε μια «λύση δύο κρατών», κάτι που τόνισε από την πλευρά του και ο απεσταλμένος του Κουαρτέτου (ΕΕ, ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ρωσία), Τόνι Μπλερ.

Σκάνδαλο από τα παλιά

Επί πέντε ώρες ανακρίθηκε, χθες, ο νέος υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, από την αστυνομία, ως ύποπτος για δωροδοκία, απάτη και ξέπλυμα χρήματος, σχετικά με τις δραστηριότητες μιας από τις εταιρείες του. Μία μέρα νωρίτερα, ο Λίμπερμαν ανακρίθηκε για άλλες επτά ώρες για το ίδιο θέμα. Ο ίδιος κατηγόρησε τις ισραηλινές αρχές ότι κωλυσιεργούν με τη συγκεκριμένη έρευνα, βλάπτοντας την εικόνα του, ενώ δημοσιογραφικές πηγές εκτιμούσαν ότι σε περίπτωση που απαγγελθούν κατηγορίες, ο Λίμπερμαν θα πρέπει άμεσα να παραιτηθεί από τη θέση του.

Επίθεση κατά εποίκων

Ενας 13χρονος έποικος σκοτώθηκε και ένας 7χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από επίθεση με τσεκούρι Παλαιστινίου. Η επίθεση σημειώθηκε στον εποικισμό Μπατ Αγίν, νοτίως της Ιερουσαλήμ. Την ευθύνη ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα», δηλώνοντας ότι πρόκειται για «απάντηση στα εγκλήματα της κατοχής».

Νέα αναβολή

Διακόπηκαν και πάλι, χθες, δύο μόλις μέρες μετά την επανέναρξή τους, οι συνομιλίες μεταξύ «Χαμάς» και «Φατάχ» στο Κάιρο. Εκπρόσωποι των δύο οργανώσεων υποστήριζαν ότι δεν πρόκειται για «αποτυχία», αλλά για την ανάγκη νέων διαβουλεύσεων με τις ηγεσίες επειδή «κατατέθηκαν νέες ιδέες». Οι συνομιλίες προγραμματίστηκαν να ξαναρχίσουν μετά από τρεις βδομάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ