Σάββατο 11 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Επίθεση με στόχο αστυνομικό τμήμα στη Μοσούλη

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Νέα επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε, χτες, μόνο που αυτή τη φορά στόχος ήταν το κεντρικό κτίριο της αστυνομίας στη Μοσούλη, την οποία οι αρχές χαρακτηρίζουν τελευταίο προπύργιο των ισλαμιστών της «αλ Κάιντα». Από την επίθεση σκοτώθηκαν πέντε Αμερικανοί στρατιώτες, των οποίων η περίπολος βρέθηκε τυχαία στο σημείο, και τρεις Ιρακινοί αστυνομικοί ενώ τραυματίστηκαν περισσότεροι από 50 αστυνομικοί και πολίτες.

Λίγο αργότερα, οι ιρακινές αρχές συνελάμβαναν δύο άτομα ως ύποπτα για διασυνδέσεις με τον καμικάζι. «Σκούπα» πραγματοποιήθηκε τη νύχτα και στη Βασόρα, μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα επίθεσης ενόπλων κατά αμερικανικής στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής. Συνελήφθησαν τουλάχιστον 65 άτομα.

Στη Μόσχα βρέθηκε, χτες, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με ρωσικές διπλωματικές πηγές, οι δύο άνδρες μεταξύ άλλων συζήτησαν το ενδεχόμενο επαναφοράς σε ισχύ των συμβολαίων που είχε συνάψει η Ρωσία με το Ιράκ, κυρίως για εκμετάλλευση ιρακινών πετρελαϊκών κοιτασμάτων, τα οποία έμειναν «μετέωρα» με την εισβολή.

Κατά τις ίδιες πηγές, συστήθηκε μία ομάδα εργασίας που θα εξετάσει το συγκεκριμένο θέμα, καθώς συμφωνήθηκε, ήδη, επί της αρχής η αποκατάσταση των συμβολαίων. Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα μεγαλύτερα ρωσο-ιρακινά συμβόλαια ήταν η συμφωνία που επέτρεπε στη «Lukoil» να εκμεταλλευτεί, έναντι 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το κοίτασμα της Δυτικής Κούρνα 2.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ