Σάββατο 11 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Εμπαίζει η κυβέρνηση τους σεισμοπαθείς

Λ' ΑΚΟΥΙΛΑ.-

Ημέρα εθνικού πένθους η χτεσινή για την Ιταλία και χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο της στρατιωτικής ακαδημίας της Λ' Ακουιλα για την κηδεία των τραγικών θυμάτων του σεισμού της Δευτέρας, ανάμεσά τους και αρκετοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος της χώρας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Τα θύματα του φονικού σεισμού έφθασαν χτες τα 289, ανάμεσά τους και 20 παιδιά, ενώ για τους χιλιάδες αστέγους συνεχίζεται ο Γολγοθάς καθώς - εκτός από τη δύσκολη καθημερινότητα - σημειώνονται αρκετές μετασεισμικές δονήσεις. Τα σωστικά συνεργεία θα συνεχίσουν τη δύσκολη εργασία τους στα χαλάσματα των γκρεμισμένων κτιρίων, παρόλο που θεωρείται απίθανο να βρεθεί κάποιος επιζών, όπως εκτιμούν.

Χτες, ο Ιταλός πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την αγανάκτηση των Ιταλών ανακοίνωσε μέτρα για τους σεισμόπληκτους, που μεταξύ άλλων προβλέπουν την ...επαναδιαπραγμάτευση των στεγαστικών δανείων με ευνοϊκότερους όρους, τη χορήγηση 400 ευρώ (!) μηνιαίως για όσους δεν επιθυμούν να φιλοξενηθούν στους καταυλισμούς, το πάγωμα της πληρωμής των λογαριασμών του ρεύματος και του υγραερίου, και τη δυνατότητα αγοράς φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού. Στους ιδιοκτήτες εμπορικών επιχειρήσεων το μηνιαίο «βοήθημα» θα φτάσει τα 800 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους μαθητές και τους φοιτητές, η υπουργός Παιδείας, Μαρία Στέλα Τζελμίνι, δεσμεύτηκε ότι κανείς δε θα χάσει τη σχολική του χρονιά.

Πάντως, ο πρόεδρος της χώρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πληγείσα περιοχή την Πέμπτη «ανακάλυψε» πως οι κακοτεχνίες των κτιρίων ευθύνονται για τον αριθμό των νεκρών του σεισμού. Μάλιστα απηύθυνε έκκληση για... «συλλογικό έλεγχο συνείδησης» στο σχεδιασμό και την κατασκευή των κτιρίων! Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα σ' αυτά που κατέρρευσαν ολοσχερώς ή και μερικώς συμπεριλαμβάνονται ένα νοσοκομείο, δημοτικά γραφεία, φοιτητική εστία κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ