Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Τσιμέντο να γίνει...

Φαίνεται πως η «μοίρα» των ελληνικών αρχαιοτήτων είναι να «συναντώνται», ποικιλοτρόπως, με τη Γηραιά Αλβιόνα. Και ως είθισται, από τον Ελγιν και μετά, προς όφελος των Αγγλων.

Στην περίπτωση, βέβαια, της εταιρίας «Τσιμέντα Χαλκίδος» , που βρίσκεται στην Αυλίδα, κλήθηκε να γνωμοδοτήσει προχθές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), επειδή οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται σε χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο οι Αγγλοι βρίσκονται ως ιδιοκτήτες της πάλαι ποτέ ελληνικής εταιρίας (οι Αγγλοι την αγόρασαν από Ιταλούς).

Το θέμα ήρθε στο ΚΑΣ, γιατί η εταιρία θέλει να εκσυγχρονίσει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να νομιμοποιηθούν, αφού η περιοχή κηρύχτηκε ως αρχαιολογικός χώρος (1970) και οι εν λόγω εγκαταστάσεις «βρέθηκαν» μέσα στον κηρυγμένο χώρο. Σημειώνουμε ότι η ευρύτερη περιοχή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αρχαία ακρόπολη με τείχος των κλασικών χρόνων, λείψανα οχυρωματικών έργων και το Ιερό της Αυλιδείας Αρτέμιδος. Προπολεμικά υπήρχε και μυκηναϊκό νεκροταφείο, το οποίο καταστράφηκε. Σημειώνουμε, επίσης, πως, εκτός από τις προϋπάρχουσες εγκαταστάσεις, η εταιρία έκανε παράνομες προσθήκες από το '75 και μετά. Γι' αυτό το ΚΑΣ είχε επιφυλαχτεί σε παλαιότερη συνεδρίαση να εγκρίνει τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων.

Η αρμόδια Εφορεία εισηγήθηκε ότι «στη θέση του εργοστασίου δεν υπάρχουν αρχαιότητες, άρα το εργοστάσιο μπορεί να εξαιρεθεί από το καθεστώς του αρχαιολογικού χώρου»!!! Ειπώθηκε, επίσης, πως και αν υπήρχαν σε εκείνο το σημείο αρχαιότητες κάποτε, αυτές μάλλον θα έχουν καταστραφεί, αφού, μετά από τόσες δεκαετίες λειτουργίας, το εργοστάσιο ισοπέδωσε κυριολεκτικά τα αρχαιολογικά στρώματα. Οσο για τα αυθαίρετα που κτίστηκαν μετά την κήρυξη, σύμφωνα με το νόμο, απαγορεύεται η νομιμοποίησή τους, εφόσον βρίσκονται εντός αρχαιολογικού χώρου.

Τελικά, το ΚΑΣ διατύπωσε «κομψά» την έγκρισή του στο αίτημα της εταιρίας για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της, γνωμοδοτώντας ομόφωνα πως «δεν υπάρχει αντίρρηση από πλευράς αρχαιολογικού νόμου, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν στη θέση των κτισμάτων συγκεκριμένες αρχαιότητες» (!!!).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ