Παρασκευή 17 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Σύνοδος των χωρών της ALBA

Ξεκίνησε χτες στην πόλη Κουμανά της επαρχιάς Σούκρε της Βενεζουέλας η 7η Εκτακτη Σύνοδος των χωρών που συναποτελούν την Μπολιβαριανή Εναλλακτική Λύση για την Αμερική (ALBA) και πρόκειται για την Κούβα, τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, τη Νικαράγουα, την Ονδούρα και τη Δομίνικα (μικρή νησιωτική χώρα της Καραϊβικής). Επίσης στη συνάντηση συμμετέχουν προσκεκλημένες ως παρατηρητές το Εκουαδόρ και η Παραγουάη. Διακηρυγμένος στόχος της Συνόδου είναι η προώθηση των προγραμμάτων της συγκεκριμένης μορφής συνεργασίας, που περιλαμβάνει οικονομικές και ενεργειακές συμφωνίες, όπως και προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα για τη βελτίωση των συστημάτων υγείας, εκπαίδευσης και πολιτιστικές ανταλλαγές. Επίσης αναμένεται να τεθεί και πιθανά να καταληχτεί το ζήτημα της δημιουργίας κοινού νομίσματος, του σούκρε, για τις χώρες που απαρτίζουν αυτή την περιφερειακή συνεργασία.

Ταυτόχρονα η συγκεκριμένη Σύνοδος εν μέσω της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης επιδιώκει επίσης να παρουσιάζει μια κοινή πλατφόρμα αντιμετώπισής της, ενώ πραγματοποιείται μόλις πριν τη Σύνοδο των Αμερικανικών Κρατών που γίνεται από 17-19 Απρίλη στο Τρινιδάδ Τομπάγκο, με τη συμμετοχή όλων των χωρών της ηπείρου, εκτός της Κούβας, που από το 1962 έχει εκδιωχθεί από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κράτων.

Οπως έχει δηλωθεί από την πλευρά των ηγετών των κρατών - μελών της ALBA, στη Σύνοδο αυτή θα απαιτηθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, να άρει χωρίς κανένα όρο το βάρβαρο αποκλεισμό ενάντια στην Κούβα.

Την Κούβα στη Σύνοδο εκπροσωπεί ο πρόεδρός της Ραούλ Κάστρο, με αντιπροσωπεία από υπουργούς και επικεφαλείς οικονομικών οργανισμών. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, οικοδεσπότης της Συνόδου, υποδεχόμενος τους άλλους ηγέτες δήλωσε με έμφαση ότι στη Σύνοδο αυτή «θα προετοιμαστεί το "πυροβολικό" της οργάνωσης μπροστά στη Σύνοδο των Κρατών της Αμερικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ