Πέμπτη 30 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στα θρανία η αντιμεταναστευτική πολιτική

Η αντίληψη ότι η απάνθρωπη μεταχείριση των μεταναστών και προσφύγων και η τραγική κατάσταση που βιώνουν στην Ευρώπη είναι ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτημα Παιδείας εκφράστηκε κατά τη χτεσινή παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης ενός εκπαιδευτικού υλικού για τη μετανάστευση και το άσυλο, με τίτλο «Δεν είναι μόνο αριθμοί». Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο που θα χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί κατά βούληση για εμπλουτισμό κάποιων σχολικών μαθημάτων.

Το υλικό είναι προϊόν συνεργασίας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ΥΑ) με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων και παρά την προσπάθεια να εμφανιστεί «ανθρωπιστικό» το περιεχόμενό του, συμβαδίζει με την αντιμεταναστευτική ουσία της ΕΕ. Περιλαμβάνει DVD και εγχειρίδιο δασκάλου που έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες καλύπτοντας 24 κράτη - μέλη της ΕΕ.

Στο επίκεντρο της παρουσίασης μπήκε η αλλαγή «στερεοτύπων μέσα από τα σχολεία μας, σε μια κοινωνία η οποία πάσχει από έλλειψη Παιδείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα», όπως υπογράμμισε ο Δ. Εσδράς, εκπρόσωπος του ΔΟΜ στην Ελλάδα. «Ελπίζουμε ότι το υλικό θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για προβληματισμό και ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς, των αυριανών ηγετών...», είπε εκ μέρους της ΥΑ η Κ. Κεχαγιόγλου.

Είναι αναγκαίο η εκπαίδευση να εμπνέει στους μαθητές την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και να μην αφήνει έδαφος να αναπτυχθούν ρατσιστικές αντιλήψεις. Ωστόσο, η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα των αντιμεταναστευτικών πολιτικών από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών και όχι της ελλιπούς εκπαίδευσης. Οι πολιτικές αυτές αποτελούν τη βάση στην οποία αναπτύσσονται και ρατσιστικές αντιλήψεις, αφού είναι στοχοπροσηλωμένες στην καταστολή και την στυγνή εκμετάλλευση των μεταναστών.

«Ελεύθερη απόφαση» η μετανάστευση!

Σε αυτά τα πλαίσια και το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό όντας προϊόν της ΕΕ, κρύβει τη ...μισή αλήθεια. Δε διστάζει ακόμα και να ορίσει ως μετανάστη εκείνον που «παίρνει μια ελεύθερη απόφαση να μετακινηθεί σε κάποια άλλη περιοχή»! Δεν αναγκάζεται δηλαδή, αποφασίζει ελεύθερα. Γι' αυτό άλλωστε λίγο παρακάτω λέει ότι η «οικονομική μετανάστευση μπορεί να είναι νόμιμη και άτυπη». Λέει ακόμα, ότι «οι πιθανότητες της νόμιμης μετανάστευσης στην ΕΕ είναι περιορισμένες», αλλά δεν εξηγεί στους μαθητές για ποιο λόγο η ΕΕ θέλει τη μετανάστευση ελεγχόμενη, επιλεκτική και κυκλική. Αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου έχει στόχο να διασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες έχουν ίση πρόσβαση στην προστασία σε όλα τα μέλη, χωρίς να λέει ότι ελάχιστοι έχουν πρόσβαση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΕΕ πρεσβεύει την καπιταλιστική βαρβαρότητα και στο Προσφυγικό (2021-12-03 00:00:00.0)
Εκρηκτική η κατάσταση στον καταυλισμό προσφύγων στη Λέσβο (2017-09-13 00:00:00.0)
Κυνηγημένοι από τον ιμπεριαλισμό (2009-10-30 00:00:00.0)
Η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ στα θρανία (2009-05-17 00:00:00.0)
Κάλεσμα αγωνιστικής ταξικής ενότητας σε μετανάστες - μετανάστριες (2009-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ