Τετάρτη 6 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΖΩΝΗΣ
Στους αγώνες του σήμερα τιμούν τους νεκρούς τους

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου την περασμένη Πέμπτη συνέπεσαν με την πετυχημένη ολοκλήρωση της μάχης της Σύμβασης για την πλειοψηφία των ειδικοτήτων

Συγγενείς και συνάδελφοι των νεκρών εργατών στην εκδήλωση
Συγγενείς και συνάδελφοι των νεκρών εργατών στην εκδήλωση
Δευτέρα, 16 του Ιούλη 2007, λίγο πριν τις 10.30 το πρωί. Μια ισχυρή έκρηξη στο επισκευαζόμενο γκαζάδικο «AILSA CRAIG» με σημαία Παναμά της εταιρείας «World Carriers Corp.» του εφοπλιστή Φραγκίστα συγκλονίζει τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και την πόλη του Περάματος. Λίγες ώρες αργότερα, οι εργατοτεχνίτες ανασύρουν από τη δεξαμενή Νο 2 του καραβιού δύο συναδέλφους τους, λαμπαδιασμένους και νεκρούς. Ο ένας ήταν ο 60χρονος σωληνουργός Δημήτρης Φαμπιόλης, που επέζησε της έκρηξης και κάηκε ζωντανός πάνω στη σκάλα, στην προσπάθειά του να βγει από τη δεξαμενή. Ο άλλος εργάτης ήταν ένα 23χρονο παλικάρι, ο Βασίλης Ηρακλέους, ο οποίος έκανε τη μέρα εκείνη το πρώτο του μεροκάματο στη Ζώνη.

Το φονικό είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός εκ προμελέτης εγκλήματος. Η δεξαμενή ήταν «γκαζωμένη» στο φουλ. Το πιστοποιητικό απαλλαγής πετρελαιοειδών που είχε εκδοθεί επέτρεπε την εκτέλεση αποκλειστικά και μόνο εργασιών καθαρισμού. Χωρίς να γίνουν αυτές οι εργασίες γιατί ήθελαν χρόνο - και ο χρόνος είναι χρήμα για εφοπλιστή και εργολάβους - οι δύο εργάτες στάλθηκαν να εκτελέσουν σωληνουργικές εργασίες! Ακόμα και η μπαλαντέζα φωτισμού που τους είχαν προμηθεύσει ήταν επικίνδυνη. Δεν ήταν αντιεκρηκτικού τύπου, όπως επιβάλλεται σε αυτές τις συνθήκες και τα καλώδιά της - όπως αποκαλύφθηκε - ήταν γυμνά. Τη μοιραία ώρα, πάνω στο καράβι βρίσκονταν πάνω από 100 άτομα, εργάτες της Ζώνης και ναυτεργάτες και ήταν θέμα τύχης που η έκρηξη δεν τράβηξε περισσότερους στο θάνατο.

Κλίνουμε το γόνυ στους αγαπημένους, στους νεκρούς της τάξης μας
Κλίνουμε το γόνυ στους αγαπημένους, στους νεκρούς της τάξης μας
Τα άψυχα κορμιά των δύο εργατών ανέβασαν στους 15 τους νεκρούς στη Ζώνη από το 2000. Και σ' αυτούς, ένα χρόνο αργότερα, προστέθηκαν άλλοι 8 συνάδελφοί τους, σ' ένα ακόμα έγκλημα, αυτή τη φορά στο «Φρέντσιπ Γκαζ». Και γι' αυτό το φονικό η ταξική Δικαιοσύνη σπεύδει τώρα να αθωώσει τους εργοδότες και να ρίξει τις ευθύνες στους νεκρούς και επιζώντες εργάτες.

Μνημείο - οδηγός

Στη μνήμη όλων αυτών, τα ταξικά Σωματεία της Ζώνης, με την καθοριστική και οικονομικά αποκλειστική συμβολή του Φυλακτή Ηρακλέους, πατέρα του σκοτωμένου παλικαριού, σήκωσαν ένα επιβλητικό μνημείο μέσα στο χώρο όπου καθημερινά εκατοντάδες εργάτες παλεύουν για το μεροκάματο. Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Για να θεριέψει ο ταξικός αγώνας που θα επιβάλει μέτρα ουσιαστικής προστασίας της ζωής, της ακεραιότητας του εργάτη. Για να θυμίζει το χρέος της εργατικής τάξης να καταργήσει την αιτία των δολοφονιών στους τόπους δουλειάς, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν από τον ηθοποιό και βουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Καζάκο, την Πέμπτη 30 του Απρίλη, παραμονές Πρωτομαγιάς, στο πλαίσιο στάσης εργασίας που κήρυξαν τα Συνδικάτα της Ζώνης. Ηταν μια εκδήλωση γεμάτη συγκίνηση και πρόσωπα βουβά, με παρόντες πολλούς από τους συγγενείς των σκοτωμένων στη Ζώνη. Μα πάνω απ' όλα ήταν μια εκδήλωση - υπόσχεση αγώνα από τους εργατοτεχνίτες και τις ταξικές τους οργανώσεις προς τους νεκρούς συναδέλφους τους, προς όλους τους σκοτωμένους και σακατεμένους της τάξης τους. Πως ο αγώνας συνεχίζεται και δυναμώνει. Πως οι φονιάδες δε θα μείνουν ατιμώρητοι.

Το μνημείο στη μνήμη όσων εργατών έχασαν τη ζωή τους στο μεροκάματο
Το μνημείο στη μνήμη όσων εργατών έχασαν τη ζωή τους στο μεροκάματο
Αλλωστε, η μαρμάρινη πλάκα που τοποθετήθηκε ανασκευασμένη στη βάση του μνημείου και από την πρώτη στιγμή της ανάρτησής της - πριν από δυο περίπου χρόνια - προκάλεσε την οργή και το μένος των εργοδοτών, του ΟΛΠ και των μηχανισμών τους, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το ποιος είναι ο αντίπαλος που πρέπει να πληρώσει. «Στους συναδέλφους που δολοφονήθηκαν από την εργοδοσία στο βωμό του κέρδους. Στους εργάτες του κόσμου που θυσιάστηκαν αγωνιζόμενοι ενάντια στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του για μια καλύτερη ζωή χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο» γράφει η πλάκα. Το μνημείο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Χαρίλαος Κουτσούρης και είναι το πρώτο που στήνεται από συνδικαλιστικές οργανώσεις μέσα σε τόπο δουλειάς.

Η κατασκευή του μνημείου στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην εργοδοσία, στους εφοπλιστές και την πολιτική που στηρίζει τα συμφέροντά τους ότι τα ταξικά συμφέροντα των εργαζομένων της Ζώνης είναι αδιαπραγμάτευτα. Οι εργάτες το ξέρουν καλά, όπως καλά το καταλαβαίνουν και οι εργοδότες. Χρόνο με το χρόνο, ο σταθερός, ενιαίος και συντονισμένος αγώνας των εργατοτεχνιτών, ανεξάρτητα από ειδικότητα, είναι αυτός που διευρύνει τις κατακτήσεις τους, σε μια περίοδο που η εργοδοσία και οι μηχανισμοί της προσπαθούν να επιβάλουν τον απόλυτο νόμο τους στους τόπους δουλειάς, επικαλούμενοι και την οικονομική κρίση.

Η πάλη και οι θυσίες πιάνουν τόπο

Τέτοια χαρακτηριστικά είχε η απεργιακή, πολύμορφη, πολύμηνη και επίμονη μάχη που έδωσαν και φέτος τα ταξικά Συνδικάτα της Ζώνης για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Και ο ταξικός αγώνας καρποφόρησε:

  • Το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Επισκευών και Εγκαταστάσεων Πλοίων υπέγραψε την Τετάρτη 29 του Απρίλη Τοπική Σύμβαση Εργασίας για το 2009, με αυξήσεις στο μεροκάματο από 6,5% έως 7,7% ανάλογα με την ειδικότητα. Το μεροκάματο για τους τεχνίτες ηλεκτρολόγους διαμορφώθηκε στα 99 ευρώ (από 93) και για τους βοηθούς στα 84,24 ευρώ (από 78,24). Ακόμα, με τη νέα Σύμβαση οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται στους 10 εργαζόμενους που θα προσλαμβάνουν ο ένας υποχρεωτικά να είναι από 55 ετών και άνω, ενώ κάθε 15 προσλήψεις η μία πρέπει να αφορά εργαζόμενο 50 ετών και άνω.
  • Ανάλογη Σύμβαση για το 2009 απέσπασε στις 6 του Απρίλη και η Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών. Οι αυξήσεις στο μεροκάματο ξεκινάνε από 7,6% και φτάνουν στο 9,7%, ανάλογα με την ειδικότητα. Το μεροκάματο στις ειδικότητες των αμμοβολιστών, βαφέων, υδροβολιστών και στοκαδόρων διαμορφώθηκε στα 85 ευρώ (από 79). Στις ειδικότητες των καθαριστών, σφυροκοπανιστών, χειριστών δοχείων πίεσης, το μεροκάματο διαμορφώθηκε στα 77,5 ευρώ (από 71,5). Αντίστοιχα, στους βοηθούς που μπαίνουν για πρώτη φορά στη δουλειά, από 62 ευρώ το μεροκάματο διαμορφώθηκε στα 68 ευρώ.
  • Ακόμα, την Πέμπτη 30 του Απρίλη υπογράφτηκε από το ταξικό τους Συνδικάτο η Τοπική Σύμβαση και για τους μεταλλεργάτες της Ζώνης. Για τις ειδικότητες των ηλεκτροσυγκολλητών, λεβητοποιών, ελασματουργών, φλογοχειριστών, σωληνουργών, υδραυλικών, μηχανουργών, μηχανοτεχνιτών εφαρμοστών, λαμαρινάδων και φανοποιών, το μεροκάματο διαμορφώνεται στα 96 ευρώ (από 90). Τα μεροκάματα των βοηθών τους στα 80 ευρώ (από 75). Για τις ειδικότητες των σκαλωσατζήδων, μονωτών το μεροκάματο διαμορφώνεται στα 93 ευρώ (από 87), ενώ για τους βοηθούς τους στα 75 ευρώ (από 70). Για τα δευτερόκλειδα, το μεροκάματο διαμορφώνεται στα 84 ευρώ (από 78,50). Για τους τεχνίτες μανουβραδόρους το μεροκάματο διαμορφώνεται στα 89 ευρώ (από 83). Επιπλέον, στην ειδικότητα των «ανοξείδωτων» προστίθεται ένα επίδομα 10% επί των αποδοχών. Τη μάχη της Σύμβασης ολοκληρώνουν τις επόμενες μέρες και οι ξυλουργοί της Ζώνης, με την αλληλεγγύη των συναδέλφων τους από τις άλλες ειδικότητες.
  • Στις 14 του Απρίλη, το Συντονιστικό των Μεταλλεργατών και άλλων ειδικοτήτων (Ζώνη, Πειραιάς, Αθήνα, Βοιωτία, Ελευσίνα) επέβαλαν στην κυβέρνηση να χορηγήσει μέσω του ΟΑΕΔ έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ για τους άνεργους εργάτες και ένα έξτρα ποσό για τους εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ