Τετάρτη 6 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Μιλάνε» τα έργα των οπορτουνιστών

Η «Αυτόνομη Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΑΣΚ), η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στους ΟΤΑ, σε νέα ανακοίνωσή της για το συνέδριο της Ομοσπονδίας που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ισχυρίζεται με θράσος ότι η ΔΑΣ ΟΤΑ, υποκρίνεται και ότι στην πραγματικότητα δε θέλει την τροποποίηση του καταστατικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΠΟΕ ΟΤΑ), ώστε να μπορούν να εγγράφονται με πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα όλοι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας. Οι οπορτουνιστές της ΑΣΚ ισχυρίζονται ότι η ΔΑΣ ΟΤΑ, «φοβούμενη τους ενδεχόμενους αρνητικούς συσχετισμούς που θα δημιουργηθούν, κρύβεται πίσω από την άρνηση της ΠΑΣΚΕ και έτσι πουλά "εκδούλευση" στους συμβασιούχους εκ του ασφαλούς». Δηλαδή, ζητάει την αλλαγή του καταστατικού, ξέροντας ότι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δεν πρόκειται να συναινέσουν.

Στο πεδίο της ταξικής πάλης καθένας κρίνεται από τις πράξεις του. Το τι έκαναν και κάνουν οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο για την κοινή δράση μόνιμων και συμβασιούχων εργαζομένων το αποδεικνύουν καθημερινά. Το απέδειξαν και με την καθαρή τους στάση στο συνέδριο, απ' όπου αποκλείστηκαν εκλεγμένοι σύνεδροι που εκπροσωπούσαν πάνω από 2.000 εργαζόμενους. Τι έκαναν όμως οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για τους συμβασιούχους συναδέλφους; Τους θυμίζουμε εμείς τα πραγματικά γεγονότα:

  • Η ΑΣΚ διαφώνησε σε μια σειρά σωματεία για την εγγραφή των συμβασιούχων και τη συμμετοχή τους στις εκλογές αντιπροσώπων για το συνέδριο.
  • Η ΑΣΚ προβάλλει την πονηριά ότι καλό είναι να αλλάξει το καταστατικό της Ομοσπονδίας, αλλά μέχρι να αλλάξει, πρέπει να τηρείται ως έχει. Πρακτικά, δηλαδή, να απαγορεύεται στους συμβασιούχους να είναι μέλη των σωματείων με πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα.
  • Η ΑΣΚ συμφώνησε με πρόταση των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ για αποκλεισμό από το συνέδριο τόσων αντιπροσώπων όσοι αντιστοιχούν στον αριθμό των συμβασιούχων που συμμετείχαν στις εκλογές για την ανάδειξή τους.
  • Η ΑΣΚ «νομιμοποίησε», με τη συμμετοχή της στο συνέδριο, τις αποφάσεις των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ για αποκλεισμό των σωματείων, στα οποία συμμετέχουν συμβασιούχοι και τη νομιμοποίηση νόθων αντιπροσώπων.

Τα παραπάνω, επαναλαμβάνουμε, είναι γραμμένα στα πρακτικά σωματείων, του τελευταίου γενικού συμβουλίου και του τελευταίου Συνεδρίου της ΠΟΕ ΟΤΑ. Ομως, οι ίδιες δυνάμεις του οπορτουνισμού τα ίδια κάνουν και ως δημοτικές παρατάξεις και ως κόμμα:

  • Οι δημοτικές αρχές ή οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίζουν ή συναινούν στην επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
  • Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ χρόνια τώρα προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους συμβασιούχους προκρίνοντας την προσφυγή σε ατέρμονες νομικίστικες διαδικασίες για τη μετατροπή δήθεν των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
  • Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, πρόβαλλε συνειδητά το ψέμα ότι «η κοινοτική οδηγία 70/1999 προβλέπει αυτόματο μηχανισμό μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου». Το ψευδές του ισχυρισμού του έχει επιβεβαιώσει πολλές φορές ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες του οπορτουνισμού. Μάλιστα, είναι τέτοια η λύσσα τους ενάντια στο ΠΑΜΕ που δε διστάζουν όχι μόνο να διαστρεβλώνουν τις θέσεις του, αλλά καταφεύγουν και στην απροκάλυπτη συκοφαντία. Οπως έκανε ο επικεφαλής της ΑΣΚ, Γ. Χαρίσης, στην ομιλία του στο συνέδριο όπου είπε μεταξύ άλλων ότι στο Δήμο Καισαριανής το ΠΑΜΕ έκανε παράσταση διαμαρτυρίας για να απολυθούν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με προγράμματα stage! Συνειδητό το ψέμα. Οπως συνειδητή και η πρεμούρα τους να στηρίξουν τη στρατηγική της ήττας και του συμβιβασμού στο συνδικαλιστικό κίνημα, παίζοντας το ρόλο της εφεδρείας στις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.


Χ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ