Τετάρτη 6 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΦΟΙ ΤΣΙΤΟΥΡΑ ΟΕ
Τρομοκρατική απόλυση και επικίνδυνες συνθήκες

Τέσσερις εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους και στη «ΒΙΝΤΕΡ», μετά τις διαθεσιμότητες που ξεκίνησαν πέρυσι

Στην απόλυση ενός εργαζόμενου επειδή διεκδίκησε τα δικαιώματά του, προχώρησε η διοίκηση της εταιρείας ΑΦΟΙ ΤΣΙΤΟΥΡΑ ΟΕ, σύμφωνα με καταγγελία του Συνδικάτου Μετάλλου Ελευσίνας «ΜΑΣΙΝΑ». Η απόλυση έγινε την παραμονή της Πρωτομαγιάς. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος είχε πρωτοστατήσει στην αποκάλυψη των αντεργατικών στόχων της εργοδοσίας, η οποία το προηγούμενο διάστημα δεν του κολλούσε τα Βαρέα ένσημα που δικαιούταν και δεν τον πλήρωνε σύμφωνα με την κλαδική συλλογική σύμβαση Μετάλλου. Αφού πάλεψε μαζί με το συνδικάτο δικαιώθηκε, συγκεντρώνοντας σήμερα τα πυρά της εργοδοσίας, που φαίνεται ότι τον θεωρεί «κακό παράδειγμα» για τους υπόλοιπους συναδέλφους του.

Ο εργοδότης Τσίτουρας (πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά) πρωτοστατεί στην επίθεση κατά των εργαζομένων, «υλοποιώντας πλήρως τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, αξιωματικής αντιπολίτευσης και των εργοδοτικών ενώσεων, οι οποίοι, στο όνομα της κρίσης που δημιούργησε η πολιτική τους, θέλουν να ξεμπερδέψουν με ό,τι έχει απομείνει από τα δικαιώματά μας», τονίζει το συνδικάτο.

Υπογραμμίζει ότι η απόλυση συμπληρώνει την τρομοκρατία και την εντατικοποίηση που επιχειρεί να επιβάλει η εργοδοσία, την ώρα που οι συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εργοστάσιο (κατασκευάζει κατά βάση καμπάνες) δεν τηρούνται βασικοί κανόνες ασφάλειας και υγιεινής. Για παράδειγμα, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, δεν υπάρχουν διάδρομοι διαφυγής, που είναι απαραίτητοι για την ασφαλή απομάκρυνση των εργαζομένων σε περίπτωση κινδύνου. Δεν υπάρχει χώρος για να αλλάζουν οι εργαζόμενοι, ούτε χώρος για να κάνουν διάλειμμα, με αποτέλεσμα να τρώνε εκεί όπου δουλεύουν.

Με απόφαση του συνδικάτου τους, οι εργαζόμενοι προχωρούν σήμερα σε 3ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας, από τις 8 π.μ., ζητώντας την άμεση ανάκληση της απόλυσης, αλλά και να ληφθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς.

Τέσσερις απολύσεις στη «ΒΙΝΤΕΡ»

Τα δόντια της δείχνει και η εργοδοσία στη «ΒΙΝΤΕΡ» (παράγει αδαμαντοφόρα εργαλεία), στη Θήβα. Μετά τις διαθεσιμότητες που ξεκίνησαν τον περασμένο Μάη (διαρκούσαν αρχικά μία και στη συνέχεια δύο βδομάδες), η εργοδοσία προχώρησε την περασμένη Τετάρτη σε τέσσερις απολύσεις. Απαντώντας αγωνιστικά στα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι προχώρησαν προχτές σε Γενική Συνέλευση και συσπειρωμένοι στο επιχειρησιακό τους σωματείο ξεκινούν σήμερα δίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια. Ζητούν να επιστρέψουν οι συνάδελφοί τους στα πόστα τους, να μη γίνει καμιά απόλυση, να μην εφαρμοστεί καμιά μορφή ελαστικής απασχόλησης κτλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ