Πέμπτη 7 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγώνας ενάντια στη ρύπανση από την ΑΓΕΤ

Επιστολή - απάντηση του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, σχετικά με τη ρύπανση στο νομό Εύβοιας

«Κανένας εφησυχασμός δε χωράει, γιατί γνωρίζουμε καλά ότι η ΑΓΕΤ - LAFARGE, συνολικά τα μεγάλα συμφέροντα, δεν παραιτούνται από τους σχεδιασμούς τους, ενώ η κυβέρνηση, κατά τη γνώμη μας, αναζητεί τρόπους υλοποίησης των σχεδίων της επιχείρησης, αλλά μετράει τις λαϊκές αντιδράσεις και το πολιτικό κόστος».

Μ' αυτά τα λόγια ξεκινά την απαντητική του επιστολή ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας του Κόμματος, προς την Επιτροπή Μανάδων κατά της Ρύπανσης στο Αλιβέρι και της Συντονιστικής Επιτροπής Μαζικών Φορέων Αλιβερίου κατά της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ στο εργοστάσιό της στο Μηλάκι Αλιβερίου.

Η Επιτροπή Μανάδων κατά της Ρύπανσης είχε αποστείλει, πρόσφατα, επιστολή συντασσόμενη με το παλλαϊκό αίτημα των κατοίκων της περιοχής, ενάντια στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας της πολυεθνικής να επαναφέρει «από το παράθυρο» τους σχεδιασμούς της για καύση του τοξικού και επικίνδυνου RDF, που προσπαθούν με τη βοήθεια κυβέρνησης και υπηρεσιακών παραγόντων (Περιφέρεια, ΥΠΕΧΩΔΕ) να επιβάλουν.

«Το ΚΚΕ θεωρεί αναγκαία την πάλη για τη διεκδίκηση μέτρων αποκατάστασης της ζημιάς που έχει προηγηθεί στην ευρύτερη περιοχή, για την προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής και της υγείας του λαού της περιοχής», τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Ο αγώνας αυτός, συνεχίζει ο Γ. Μαρίνος, ο αγώνας κατά του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, μπορεί να είναι αποτελεσματικός όταν κοιτάζει μπροστά, όταν αλλάζει τους συσχετισμούς δύναμης και δημιουργεί τις κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις για ανάπτυξη που θα έχει ως κίνητρο τις συνολικές ανάγκες των εργατικών λαϊκών οικογενειών».

Τοποθετούμενος για το συγκεκριμένο πρόβλημα της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ, ο βουλευτής του Κόμματος σημειώνει ότι το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί έγκαιρα, κατά της καύσης των απορριμμάτων, αλλά και κατά της καύσης του RDF (τυποποιημένο καύσιμο από απορρίμματα - χαρτιού, πλαστικών, υφασμάτων κ.ά.) από την επιχείρηση ΑΓΕΤ - Lafarge στο Μηλάκι. Το Κόμμα μας έχει παρέμβει επανειλημμένα στη Βουλή, έχει συμβολή στην ενημέρωση του λαού της περιοχής, αλλά και στην ανάπτυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων».

Κριτήριο της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι το κέρδος, η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, επισημαίνει σε άλλο σημείο της απάντησής του ο βουλευτής. Με τις πλάτες της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ, σήμερα, του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, πλήττονται εργασιακά ασφαλιστικά δικαιώματα, εντείνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, με το ίδιο κριτήριο του κέρδους, καταστρέφεται το περιβάλλον, υπονομεύεται η υγεία, η ασφάλεια, η ζωή των εργαζομένων, των λαϊκών δυνάμεων της περιοχής. Αυτό αποδεικνύεται από συγκεκριμένα στοιχεία, από τη μόλυνση του κόλπου του Αλιβερίου και τη γενικότερη επιβάρυνση της ευρύτερης περιοχής (από τις πιο βεβαρημένες στη χώρα λόγω της λειτουργίας του παμπάλαιου σταθμού ΑΗΣ - ΔΕΗ και ΑΓΕΤ κι άλλων επιχειρήσεων μετάλλου).

Αποδεικνύεται από τη χρησιμοποίηση του ποταμού Ασωπού σαν κανάλι ρίψης των αποβλήτων των βιομηχανιών (τοξικών και επικίνδυνων) από τη μόλυνση του νερού από το εξασθενές χρώμιο και τ' άλλα βαρέα μέταλλα, που έχει σημειωθεί στην Εύβοια, στη Βοιωτία, στην Αττική».

Αλλωστε, η απόφαση της LAFARGE είναι να «εμπλουτίσει» την καύσιμη ύλη με άλλες «εναλλακτικές μορφές» όπως σαπουνέλαια, λάστιχα, απόβλητα από την Ψυτάλλεια κι άλλα υλικά που θα προκαλέσουν ακόμα πιο οδυνηρές συνέπειες, γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον και η αύξηση των κερδών της πολυεθνικής.

«Ο λαός μας έχει δικαίωμα να αναπνέει καθαρό αέρα, να πίνει καθαρό νερό κι αυτό έχει υποχρέωση να διεκδικήσει», καταλήγει ο Γ. Μαρίνος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ