Πέμπτη 7 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Αντιδράσεις για την ΕΕ που κρίνει «κατάλληλο» το νερό - δηλητήριο

Μιλούν στο «Ρ» ο Θανάσης Παντελόγλου από το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης, ο Παναγιώτης Ρωμανάς χημικός, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων της Θήβας για Καθαρό Νερό και ο Βαγγέλης Ξένος από το Γραφείο Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ

Eurokinissi

Αίσθηση προκάλεσε το χτεσινό δημοσίευμα του «Ρ», όπου αποκαλύπτεται απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για το μολυσμένο νερό με εξασθενές χρώμιο. Σύμφωνα με την ΕΕ, εξομοιώνεται το επικίνδυνο και καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο με το τρισθενές.

Να σημειωθεί ότι το εξασθενές χρώμιο είναι κυριολεκτικά δηλητήριο για τον άνθρωπο όταν καταπίνεται αλλά και όταν εισπνέεται, ενώ αντιθέτως το καταπινόμενο τρισθενές χρώμιο είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον οργανισμό και πρέπει να λαμβάνεται στην ενδεδειγμένη ημερήσια ποσότητα (σ.σ. το χρώμιο χαρακτηρίζεται ως εξασθενές ή τρισθενές ανάλογα με τον αριθμό των ηλεκτρονίων με τα οποία συμβάλλει στους χημικούς δεσμούς με άλλα στοιχεία μέσα σε μια χημική ένωση).

Ο Παναγιώτης Ρωμανάς, χημικός και μέλος της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων της Θήβας για Καθαρό Νερό, μιλώντας στον «Ρ», επισήμανε: «Εκείνο που προκύπτει είναι πως πρέπει να αποκαλυφθεί ο ρόλος της ΕΕ. Και να γίνει ξεκάθαρο στον κόσμο ότι δεν είναι αυτοί (σ.σ. η ΕΕ) που θα δώσουν τη λύση στο οξυμένο πρόβλημα της μόλυνσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και του νερού με εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα. Αντιθέτως, η ΕΕ είναι αυτή που υποδαυλίζει το πρόβλημα με τέτοιες αποφάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ξέρει πως το εξασθενές βρίσκεται από άποψη τοξικότητας στην κορυφή της λίστας REACH - περιλαμβάνει τοξικές και επικίνδυνες ουσίες - ωστόσο δε λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο ώστε να εμποδιστεί η απόρριψη της ουσίας».

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Παντελόγλου, διευθύνων σύμβουλος στο Ινστιτούτο Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού (ΙΤΑΠ), τόνισε πως «η τραγωδία του Ασωπού έγινε αφορμή ν' αποκαλυφθεί για μια ακόμη φορά ότι η ΕΕ και κατά συνέπεια οι εθνικές κυβερνήσεις δεν έχουν ετοιμάσει εργαλεία (νόμους και πλατφόρμες δραστηριοποίησης των υπηρεσιών) για τα θέματα των τοξικών συμβάντων και καταστροφών του περιβάλλοντος και της υγείας από χημικές, επικίνδυνες πρώτες ύλες. Αυτό δε συνιστά έλλειμμα ή απουσία πολιτικής. Συνιστά συνειδητή επιλογή της εξουσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπέρ των μονοπωλίων και συνειδητή παράλειψη της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, των πολιτών της ΕΕ, ιδιαίτερα, δε, των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως για παράδειγμα παιδιά και γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία - δηλαδή του μέλλοντος της κοινωνίας. Αυτό είναι η μεγάλη ευθύνη της ΕΕ, που πρέπει ν' απολογηθεί στην κοινωνία. Αυτή η σκόπιμη παράλειψη να γίνει σκοπός και κριτήριο της ψήφου κάθε Ευρωπαίου πολίτη. Το πρόβλημα είναι καθοριστικό και έχει βάθος συνεπειών στο χρόνο. Εάν τώρα, με την ψήφο μας, δε στείλουμε ένα σαφές μήνυμα, οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν και οι πολυεθνικές θα κερδίζουν. Ας ψηφίσουμε με συνείδηση»...

Ο Βαγγέλης Ξένος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, μιλώντας στον «Ρ», τόνισε: «Είναι φανερό, πια, τι είναι αυτό που συμβαίνει. Η ΕΕ, παρά τις μελέτες που αποδεικνύουν την επικινδυνότητα του εξασθενούς χρωμίου, εξακολουθεί και διατηρεί το πλαίσιο εκείνο που δίνει τη δυνατότητα στο μονοπωλιακό κεφάλαιο να μολύνει τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και το νερό με εξασθενές χρώμιο, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του λαού. Και επιμένει να ισχυρίζεται πως "δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις". Ο κόσμος, όμως, θα συνεχίσει να πεθαίνει κι αυτό γιατί η ΕΕ, τα κόμματα που τη στηρίζουν και η κυβέρνηση συνειδητά - ενώ γνωρίζουν το έγκλημα σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων - υπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Τι αποδεικνύει αυτή η εξέλιξη; Κατ' αρχάς η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είναι αποκαλυπτική του ρόλου της ΕΕ. Και αποδεικνύει ακριβώς ότι η ΕΕ δεν αλλάζει, μόνο ανατρέπεται. Και με βάση αυτήν την εξέλιξη, θα πρέπει να σκεφτεί ο κάθε εργαζόμενος αν θα στηρίξει ένα απ' τα κόμματα που κινούνται στην κατεύθυνση της ωραιοποίησης και του εξωραϊσμού της ΕΕ ή αν θα στηρίξει το ΚΚΕ, το μοναδικό κόμμα που με συνέπεια και σταθερότητα υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα και βρίσκεται αποδεδειγμένα στον αντίποδα της πολιτικής της ΕΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνο νερό σε χωριά της Λάρισας και της Μαγνησίας (2011-11-02 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση παίζει με την υγεία του λαού (2011-01-23 00:00:00.0)
Λάσπη αντί για νερό στις βρύσες των σπιτιών! (2009-05-21 00:00:00.0)
Να γιατί φωνάζουμε! Να γιατί μιλάμε! (2007-12-02 00:00:00.0)
Νερό - δηλητήριο και στην Τανάγρα (2007-09-27 00:00:00.0)
Καθησυχάζει για το νερό - δηλητήριο! (2007-09-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ