Πέμπτη 7 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΗΓΕΣΙΑ ΠΑΣΟΚ
Αντιλαϊκή πολιτική με ... «υπευθυνότητα»

Διαγκωνισμοί, με φόντο το ψευτοδίλημμα «υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα». Κοινός παρονομαστής ο ευρωμονόδρομος της υποταγής

Το ψευτοδίλημμα υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα έριξε χτες στο τραπέζι η κυβέρνηση, σε μια ακόμη προσπάθεια να στρώσει το χαλί για το επερχόμενο «εφεδρικό» πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που οριστικοποιήθηκε στο πρόσφατο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να απαντήσει ότι η μόνη επιλογή είναι η εφαρμογή ενός μεσοπρόθεσμου «αξιόπιστου σχεδίου» με «σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Ο καθένας από την πλευρά του και οι δυο μαζί στο κοινό πλαίσιο του ευρωμονόδρομου, της Στρατηγικής της Λισαβόνας κ.ο.κ. καλλιεργούν τις προϋποθέσεις, προκειμένου για μια ακόμη φορά να στριμώξουν στη γωνία τα λαϊκά στρώματα, να τα εγκλωβίσουν στην πολιτική εκείνη που έρχεται να υπηρετήσει και να διαχειριστεί τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και μέσα στις σημερινές συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου μετά την ενημέρωση που έδωσε στην Κυβερνητική Επιτροπή σχετικά με τις συζητήσεις σε Γιούρογκρουπ - Εκοφίν ισχυρίστηκε πως «μπροστά μας έχουμε δυο επιλογές», από τη μια της «υπευθυνότητας και σοβαρότητας» και από την άλλη την «επιλογή των ανεύθυνων υποσχέσεων». Η επιλογή της...υπευθυνότητας, όπως δήλωσε, σημαίνει την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις «αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», δηλαδή στα μόνιμα διαρθρωτικά αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ήδη δρομολογήσει και σε επίπεδο κοινοτικών οργάνων και ετοιμάζονται να εφαρμόσουν μετά τις ευρωεκλογές.

Απαντώντας η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ γα θέματα Οικονομίας Λ. Κατσέλη σημείωσε πως η «μόνη επιλογή» είναι να εφαρμοστεί ένα «μεσοπρόθεσμο αξιόπιστο σχέδιο» με «σοβαρότητα και υπευθυνότητα», κάτι, που σύμφωνα με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, «δεν κάνει η σημερινή κυβέρνηση».

Φοβούνται τη λαϊκή αντίδραση

Πάνω από 8 εκατομμύρια επίσημα χαρακτηρισμένους νέους ανέργους περιμένει το διευθυντήριο της ΕΕ μέχρι το 2010, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις τους, που έρχονται να προστεθούν στα 20 εκατ. των ήδη επίσημα ανέργων στην ΕΕ. Αυτό που τους πονοκεφαλιάζει είναι το ορατό και από τους ίδιους, ενδεχόμενο των δίκαιων λαϊκών αντιδράσεων. Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζ.Κ. Γιούνκερ δήλωσε σχετικά ότι οδηγούμαστε σε κοινωνική έκρηξη, γιατί, όπως είπε, υπάρχει μεγάλη κρίση στην απασχόληση κάνοντας έκκληση στους μεγαλοεπιχειρηματίες να αποφύγουν τις πρόωρες και μαζικές απολύσεις.

Σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση για το αν η κυβέρνηση της ΝΔ φοβάται το ενδεχόμενο «κοινωνικής έκρηξης» ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου μονολεκτικά απάντησε «όχι» και σε ερώτηση για το κατά πόσον η κυβέρνηση είναι ισχυρή να ψηφίσει τα μέτρα απάντησε «βεβαίως και είναι ισχυρή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ