Πέμπτη 7 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΕΒ - ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
«Καλές πρακτικές» για μεγάλα ... «εξαγνισμένα» κέρδη

Η «βιώσιμη ανάπτυξη» είναι η νέα στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου για περισσότερα κέρδη, με πρόσθετο πλεονέκτημα την συμβολή της στον ...εξαγνισμό του «επιχειρείν», ώστε οι καπιταλιστικοί κολοσσοί να μετατραπούν από «κακοί λύκοι» σε... «κοκκινοσκουφίτσες». Ενθερμος οπαδός της είναι και ο ΣΕΒ, ο οποίος προχώρησε στην έκδοση έκθεσης με τίτλο «Καλές Πρακτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης», ενόψει και της Γενικής Συνέλευσής του την ερχόμενη Δευτέρα. Στην πράξη, οι μεγάλες εταιρείες αντιμετωπίζουν την ενίσχυση της οικολογικής ευαισθησίας, απέναντι στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που οφείλονται στην απληστία και ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου, ως ευκαιρία για περισσότερα κέρδη και βελτίωση της εικόνας τους!

Στην έκθεση, που ουσιαστικά αποτελεί προτροπή του ΣΕΒ προς τους επιχειρηματίες, να υιοθετήσουν ανάλογες πρακτικές, παρουσιάζονται ενδεικτικά και διεθνή παραδείγματα. Η Shell προωθεί τη νέα γενιά βιοκαυσίμων που παράγουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, άρα κάνουν καλό στο περιβάλλον και στους ανθρώπους. Για το σκοπό αυτό αγοράζει, εμπορεύεται και αποθηκεύει τεράστιες ποσότητες αιθανόλης, η οποία, ωστόσο βγαίνει από ζαχαροκάλαμο, καλαμπόκι και σιτάρι. Αγροτικά προϊόντα που μπορούν να σώσουν πεινασμένους ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες, ή να βελτιώσουν την ατμόσφαιρα και τα κέρδη, στις ανεπτυγμένες. Εξάλλου, η General Electric, όπως σημειώνει η έκθεση, αύξησε το 2007 τα έσοδά της κατά 14 δισ. ευρώ από προϊόντα αποδοτικότερης χρήσης της ενέργειας.

Σε τέτοια λεφτά δεν μπορεί να αντισταθεί κανένας πλουτοκράτης. Η συνταγή είναι απλή. Υιοθετείται μια επιχειρηματική πρακτική, όπως είναι η ανακύκλωση. Από την ανακύκλωση προκύπτει κέρδος, που είναι και το ζητούμενο. Ωστόσο η επιχείρηση δηλώνει ότι σκοπός της είναι να... προστατεύσει το περιβάλλον.

Στην έκθεση προβάλλονται και οι υφιστάμενες «καλές πρακτικές» των ελληνικών επιχειρήσεων που μετέχουν στο Συμβούλιο Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει δημιουργήσει ο ΣΕΒ. Ενδεικτικά, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ - που έχει δεχτεί πάμπολλες καταγγελίες για ρύπανση από τις δραστηριότητές της - υλοποιεί ανακύκλωση σιδηρούχων και μη απορριμμάτων, αξιοποιεί τα προϊόντα και υποπροϊόντα της παραγωγής της και προβάλλει τα οφέλη της ανακύκλωσης σε σχολεία. Σκοπός της είναι - σύμφωνα με την έκθεση - η εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας και η αφύπνιση για την προστασία του περιβάλλοντος. «Συμπτωματικά» έχει και ένα καλό κέρδος από αυτή την υπόθεση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΕΕ συνιστά επιμήκυνση της ημερομηνίας λήξης των προϊόντων! (2017-07-29 00:00:00.0)
Προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών με «κράχτη» τις αντεργατικές ανατροπές (2017-07-08 00:00:00.0)
Επιδιώκει κερδοφόρα διέξοδο σε «λιμνάζοντα» κεφάλαια (2017-04-14 00:00:00.0)
Ομοφωνία (2004-09-08 00:00:00.0)
Επικυρίαρχοι ακόμη και στην πολιτική διαχείρισης των σκουπιδιών! (2004-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ