Πέμπτη 14 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
«Ναι» του ΚΑΣ για εμπορικό κέντρο

Τη συγκατάθεσή του στο ξεπούλημα των Ολυμπιακών ακινήτων στο κεφάλαιο έδωσε προχθές κατά συντριπτική πλειοψηφία (με μόλις μία και μοναδική φωτεινή εξαίρεση) το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, γνωμοδοτώντας υπέρ της έγκρισης της «μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων» στο έργο για τη «Μεταολυμπιακή Αξιοποίηση του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου Γαλατσίου (ΠΑΛΑΙ) σε Κέντρο Αθλητικών, Πολιτιστικών, Ψυχαγωγικών και Εμπορικών Χρήσεων». Το ΚΑΣ ασχολήθηκε με το θέμα λόγω του σημαντικού βυζαντινού μνημείου του 12ου αι., του ναού της Ομορφοκκλησιάς (Αγ. Γεώργιος) που βρίσκεται δίπλα στο ακίνητο.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τη δημιουργία ενός ακόμη εμπορικού κέντρου - μεγαθηρίου με 180 καταστήματα διαφόρων ειδών, εστιατορίων, με υπόγειο πάρκινγκ τριών επιπέδων, γήπεδα «5χ5», μπούουλινγκ, μπιλιάρδα, πίστα πατινάζ κλπ. (όλα αυτά με το «αζημίωτο», φυσικά), που θα δώσει τη χαριστική βολή τόσο στο ήδη επιβαρυμένο αστικό και κυκλοφοριακό περιβάλον της περιοχής, όσο και στο ιστορικό. Οι αρμόδιες Εφορείες Βυζαντινών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ήταν κάθετες κατά της μελέτης, εκτιμώντας ότι η εφαρμογή της εγκυμονεί ακόμη και στατικούς κινδύνους για το μνημείο, ενώ εμπεριέχει πλήθος έμμεσων βλαβών, αφού, ουσιαστικά, θα μετατραπεί σε μια «νησίδα» στη μέση ενός «ωκεανού» εμπορευματικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με το πλήθος των αυτοκινήτων που θα συρρεύσουν. Οι Εφορείες προσθέτουν πως, ουσιαστικά, πρόκειται για επέκταση της υπάρχουσας εγκατάστασης που δε συνάδει με το περιβάλλον του μνημείου, αντίθετα εισβάλλει έμμεσα σε αυτό. Θυμίζουμε ότι οι Εφορείες Αρχαιοτήτων ήταν αντίθετες και στην κατασκευή του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου. Ωστόσο, οι αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού εισηγήθηκαν θετικά προς τη μελέτη!

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο έργο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δημοτικές κινήσεις, εκπρόσωποι πλήθους μαζικών φορέων, οι οποίοι τεκμηρίωσαν τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η μετατροπή του ακινήτου σε εμπορικό κέντρο από όλες τις πλευρές, απαιτώντας το ακίνητο να μη χάσει το δημόσιο χαρακτήρα του και να δοθεί στο λαό, όπως άλλωστε υπόσχονταν ανέξοδα οι κυβερνώντες πριν από τους Ολυμπιακούς.

Αντίθετα, οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας («PARK AVENUE») δεν κουράστηκαν ιδιαίτερα να «πείσουν» τα μέλη του ΚΑΣ, παρά το γεγονός πως δεν μπόρεσαν να τεκμηριώσουν ούτε κατ' ελάχιστο τον ...«πολιτιστικό» και «αθλητικό» χαρακτήρα του τεράστιου μαγαζιού τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεπουλιέται για να μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο (2010-03-17 00:00:00.0)
Αρχαιολογίας απώλεια (2009-03-07 00:00:00.0)
Νέος Οργανισμός, παλιά προβλήματα (2003-06-12 00:00:00.0)
«Οχι» στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο στο Γαλάτσι (2001-02-10 00:00:00.0)
Αρχαίο νεκροταφείο και άλλα τινά... (2000-04-22 00:00:00.0)
Προστασία απειλούμενη, αμφισβητούμενη, πληρωτέα... (1998-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ