Παρασκευή 15 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Συνεχίζουν τις πολύμορφες κινητοποιήσεις

Στιγμιότυπο από την προχτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων
Στιγμιότυπο από την προχτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων
Η απόφαση των εργαζομένων να συνεχίσουν ποικιλόμορφα τις κινητοποιήσεις τους το επόμενο διάστημα, διατυπώθηκε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε το Σωματείο Στελεχών Κέντρων Πρόληψης. «Η φιλοσοφία μας για την Πρόληψη δε βασίζεται σε μια νεφελώδη και αόριστη έννοια. Η πρόληψη δεν είναι μόνο ενημέρωση, μόνο ευαισθητοποίηση. Είναι και εκπαίδευση εκείνων που δεν εμπλέκονται στη χρήση, είναι ο στόχος μας να εμφυσήσουμε στους νέους κουλτούρα αντίστασης απέναντι στην κουλτούρα χρήσης», επισήμανε ο Π. Τριανταφύλλου, εκπροσωπώντας την Επιστημονική Επιτροπή του Σωματείου Στελεχών Πρόληψης.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν για άλλη μια φορά τον ΟΚΑΝΑ και το υπουργείο Υγείας (έχουν αναλάβει το 50% της χρηματοδότησης των ΚΠ), καθώς οφείλουν στα Κέντρα τη συνεισφορά τους για τα έτη 2007, 2008 και 2009 (περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ). Ενώ η σύμβαση με την ΚΕΔΚΕ και το υπουργείο Εσωτερικών (έχουν αναλάβει το άλλο 50% της χρηματοδότησης), αφού έληξε τυπικά στο τέλος του 2007, ανανεώθηκε μετά από πολλές πιέσεις και αγώνα.

Υπενθυμίζεται ότι η κρατική υποχρηματοδότηση και το θεσμικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο ιδρύθηκαν τα ΚΠ, οδηγεί στη διάλυσή τους. Ηδη, τα περισσότερα από αυτά αντιμετωπίζουν ασφυκτικά οικονομικά προβλήματα, αδυνατούν να εκπληρώσουν βασικές οικονομικές υποχρεώσεις τους, όπως πάγια έξοδα, ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκια και πολλοί εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες, αντιμετωπίζοντας τον εμπαιγμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Και, φυσικά, οι συνέπειες για τα ΚΠ δεν αφορούν μόνο τους 400 εργαζόμενους, αλλά το σύνολο της κοινωνίας, αφού και με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνεται η δράση των ΚΠ που αφορά τη μείωση της ζήτησης των εξαρτησιογόνων ουσιών, μέσα από μακροπρόθεσμα κυρίως προγράμματα που απευθύνονται σε εφήβους, νέους, οικογένειες, σχολικές κοινότητες.

Το ζήτημα είναι πως οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τις πολιτικές, που οδήγησαν τους ίδιους, αλλά και την πρόληψη στη σημερινή ζοφερή κατάσταση που βιώνουν. Πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις πλήρως εναρμονισμένες με τις κατευθύνσεις της ΕΕ - τις οποίες υλοποιούν και στηρίζουν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου - και που οφείλουν να αντιπαλέψουν ενώνοντας τις φωνές τους, με τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία, μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ