Παρασκευή 15 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Εύσημα για τη συμμετοχή στις επεμβάσεις

Ο απερχόμενος γγ της επιθετικής συμμαχίας, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συμμετοχή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις και τις αποστολές του ΝΑΤΟ

Εύσημα στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις και επεμβάσεις του ΝΑΤΟ απένειμε ο γγ της επιθετικής συμμαχίας, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα συνεισφέρουν και στις «μελλοντικές προκλήσεις της συμμαχίας».

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου ο απερχόμενος γγ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι «η συμμετοχή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις και τις αποστολές του ΝΑΤΟ πάντοτε υπήρξε και παραμένει πολύ σημαντική». Ταυτόχρονα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα υπό την ηγεσία του Κ. Καραμανλή θα συμμετάσχει και στην προετοιμασία της «νέας στρατηγικής αντίληψης», της μετεξέλιξης του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο χωροφύλακα των ιμπεριαλιστών, αντίληψη που θα οριστικοποιηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πορτογαλία.

Κάνοντας έναν απολογισμό της πεντάχρονης θητείας του ο Σέφερ καυχήθηκε γιατί στις «προκλήσεις» που ανέλαβε να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ περιλαμβάνονται πλέον θέματα «ενεργειακής ασφάλειας», «ασφάλειας στον κυβερνοχώρο» (Ιντερνετ), η καταπολέμηση της πειρατείας και της τρομοκρατίας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του επειδή «βλέπουμε ότι υπάρχουν ελληνικές φρεγάτες που συμμετέχουν σε προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της πειρατείας». Ανέφερε ακόμα ότι «κάθε φορά» που επισκεπτόταν την Ελλάδα «χαιρόταν» τη συνεργασία που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό αλλά και την Ντ. Μπακογιάννη και τον Β. Μεϊμαράκη.

Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής τον ευχαρίστησε για την εποικοδομητική συνεργασία που είχε με τον απερχόμενο γγ του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι επί της θητείας του αντιμετωπίστηκαν από την ιμπεριαλιστική συμμαχία «σημαντικές προκλήσεις και ευκαιρίες». Ως τέτοιες ανέφερε τη διπλή διεύρυνση του ΝΑΤΟ, μία το 2004 και μία το 2008, τις επεμβάσεις στο Αφγανιστάν, στα Βαλκάνια και την Αφρική. Πρόοδος, όπως είπε, σημειώθηκε και στις σχέσεις με Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, τις χώρες του «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη», κ.ά., εξελίξεις που «δυναμώνουν το ρόλο του ΝΑΤΟ». Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της στρατιωτικής «μεταρρύθμισης» του ΝΑΤΟ γιατί, όπως υποστήριξε, «είναι ζήτημα αξιοπιστίας η δυνατότητά του να παρακολουθεί και πολλές φορές να προηγείται των εξελίξεων στον τομέα του αμυντικού μετασχηματισμού»...

Αργότερα, σε κοινές δηλώσεις που έκανε με την υπουργό Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, ο γγ του ΝΑΤΟ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη θέση που πήρε η Σύνοδος Κορυφής στο Βουκουρέστι, τον Απρίλη του 2008, τονίζοντας ότι στο Βουκουρέστι δεν ακούστηκε η λέξη «βέτο» από κανένα στόμα, αλλά υπήρξε «συναίνεση», η αρχή στην οποία βασίζεται το ΝΑΤΟ.

Επισήμανε ότι μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην ΠΓΔΜ την περασμένη βδομάδα «δεν έχει ενισχυθεί η αισιοδοξία του, από τις επαφές με την κυβέρνηση της χώρας» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ «θα καταλάβει τι ακριβώς χρειάζεται να πράξει».

Ερωτηθείς για την προοπτική της ΝΑΤΟικής επέμβασης στο Αφγανιστάν, ο Σέφερ υπεραμύνθηκε της θέσης Ομπάμα για περιφερειακή προσέγγιση, στην οποία «συμφώνησαν οι σύμμαχοι στη σύνοδο του Στρασβούργου και του Κιέλου».

Στη δήλωσή του ο Σέφερ επανέλαβε ότι «η Ελλάδα συμμετείχε πάντα ενεργά, στο Αφγανιστάν, στο Κόσσοβο και αλλού», ενώ αναφέρθηκε και στην ελληνική συμμετοχή για την αντιμετώπιση της πειρατείας με την ελληνική φρεγάτα.

«Στο έργο μου έτυχα της έντονης υποστήριξης της ελληνικής κυβέρνησης», υπογράμμισε.

Ο Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Τζέιμς Στάινμπεκ, που, όπως και ο Σέφερ, συμμετέχει στη συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ