Τετάρτη 20 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Αντιλαϊκή συγχορδία για νέα μέτρα

Στα σκαριά και οι «εμπλουτισμένες» συνταγές από το ΔΝΤ, που ελέγχει την κυβέρνηση για ...ανεπάρκειες

Την «κολοκυθιά» με το ύψος των ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό και άλλων δημοσιονομικών μεγεθών συνεχίζουν να παίζουν κυβέρνηση, κρατικές υπηρεσίες και ΕΕ. Στο χορό έχει μπει για τα καλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κλιμάκιο του οποίου βρίσκεται στην Αθήνα για «ελέγχους» σε υπουργεία και κυβερνητικές υπηρεσίες, προκειμένου στη συνέχεια να δώσουν με τη σειρά τους τις εμπλουτισμένες αντιλαϊκές συνταγές.

Το μόνο βέβαιο είναι το γεγονός ότι στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ετοιμάζουν το «συνοδευτικό» αντιλαϊκό πακέτο μέτρων, όπως ακριβώς έχει αξιώσει η ΕΕ και άλλα κέντρα της κεφαλαιοκρατίας και το οποίο ετοιμάζονται να ξεφουρνίσουν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δημοσιοποίησε χτες τα παρωχημένα πλέον στοιχεία που ήδη είχαν αποστείλει και τα οποία δεν έγιναν αποδεκτά από την ΕΕ. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, το έλλειμμα για το 2009 θα διαμορφωθεί σε 3,7% του ΑΕΠ (έναντι 5% που προβλέπει η Κομισιόν) και το κρατικό χρέος σε 99,6% του ΑΕΠ (103,4% η Κομισιόν).

Πίσω από τα «νούμερα» βρίσκεται η επιχείρηση κλιμάκωσης της πολιτικής που έρχεται να διευκολύνει το μεγάλο κεφάλαιο και στις σημερινές συνθήκες κρίσης, την πολιτική που έρχεται να φορτώσει τα σπασμένα της «δημοσιονομικής προσαρμογής» στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Ηδη το ΔΝΤ ετοιμάζει το πόρισμα με το οποίο θα αξιώνουν νέα μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα», κάνουν λόγο για πλήρη ανεπάρκεια της «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», για υπερβάσεις στις κρατικές δαπάνες, για μειωμένα φορολογικά έσοδα κ.ά. Παραπέρα, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες, το ΔΝΤ «βλέπει» το ρυθμό του ΑΕΠ για το 2009 να υποχωρεί αρκετά κάτω και από τις πρόσφατες προβλέψεις της Κομισιόν, ενδεχομένως μέχρι και -1%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ