Σάββατο 23 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Αρμός»: Λεονίντ Γκρόσμαν «Φιοντόρ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι «Βιογραφία» (μετάφραση Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης, επιμέλεια Ντίνα Σαμοθράκη. Ο συγγραφέας της μεταφρασμένης σε πολλές γλώσσες, βιογραφίας - 640 σελίδες - κριτικός λογοτεχνίας, νεαρός ακόμα γνώρισε τη σύζυγο, τα παιδιά και πολλούς φίλους του κορυφαίου Ρώσου συγγραφέα. Μέσα από αρχεία και συνομιλίες με τους οικείους, φίλους και γνωστούς του Ντοστογιέφσκι, βιογράφισε την ανθρώπινη και δημιουργική «οδύσσεια», τις άγνωστες πτυχές, τη σχέση του με μια επαναστατική οργάνωση, την εξορία του, την ερωτική και οικογενειακή του ζωή και το πολύπλευρο έργο του).

-- «Αλεξάνδρεια»: Στη σειρά «Βιογραφίες» κυκλοφόρησαν τα εξής βιβλία: Μάλτε Κορφ «Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ» (μετάφραση Θόδωρος Παρασκευόπουλος. Η εικονογραφημένη βιογραφία συγκροτείται με τα εξής κεφάλαια: «Η ζωή», «Το έργο», «Η επίδραση». Σε παράρτημα περιλαμβάνονται: χρονολογικός πίνακας, βιβλιογραφία, ευρετήρια προσώπων και έργων και οι πηγές των εικόνων). Μόμε Μπρόντερσεν «Βάλτερ Μπέγιαμιν» (μετάφραση Ιωάννα Μεϊντάνη. Κι αυτή η βιογραφία περιλαμβάνει κεφάλαια για τη ζωή, το έργο, την επίδραση του μεγάλου μαρξιστή διανοητή και παράρτημα με χρονολογικό πίνακα, ευρετήρια προσώπων και έργων και πηγές των φωτογραφιών). Γιοάχιμ Σούλτε «Λούντβιχ Βιτγκενστάιν» (μετάφραση Θόδωρος Παρασκευόπουλος. Κι αυτή η βιογραφία, του πολυσυζητημένου για τις αντιφάσεις του φιλοσόφου, συγκροτείται όπως οι προηγούμενες).

-- «Χατζηνικολή»: Αντώνης Γεωργάκης «Το χειρόγραφο» (μετάφραση Τερέζα Παναγιώτου. (Ιστορικό μυθιστόρημα του γεννημένου στη Νίσυρο, μεγαλωμένου στη Γαλλία οπερατέρ και διευθυντή φωτογραφίας, συνεργάτη μεγάλων Γάλλων σκηνοθετών, όπως ο Ζαν Ρενουάρ και ντοκιμαντερίστα. Το μυθιστόρημα αφορά την αντίσταση της Ρόδου, κατά του εισβολέα Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς).

-- «Εμπειρία Εκδοτική»: Πίτερ Ουστίνοφ «Ο κύριος Ρενέ» (μετάφραση Εύη Καλλιγέρη. Χιουμοριστικό μυθιστόρημα του διεθνούς φήμης Αγγλου ηθοποιού).

-- «Κασταλία»: Μπο Ρίφενμπουργκ «Εξερευνήσεις - Η μεγάλη περιπέτεια (τα ηρωικά επιτεύγματα των μεγαλύτερων εξερευνητών του κόσμου» (Κασετίνα με λεύκωμα και CD-rom με 35 έγχρωμους χάρτες από το αρχείο του «Royal Geographical Society», από την εποχή του Μάρκο Πόλο, του Κολόμβου, των Ισπανών κονκισταδόρων, των Γάλλων και Πορτογάλλων εξερευνητών. Περιέχονται επίσης 200 έγχρωμες εικόνες, 30 πρόσφατα δημοσιοποιηθέντα έγγραφα, όπως η Συνθήκη της Τορδεσίλιας κλπ).

-- «Οιωνός» (Κολοκοτρώνη 11, 35 100 Λαμία, 2231.067.276): Βασίλης Σίμος «Χρώμα και μνήμες» (καλαίσθητο λεύκωμα με είκοσι κείμενα - μνήμες του εξαιρετικού ζωγράφου που του ενέπνευσαν αντίστοιχο αριθμό θαυμάσιων πινάκων).

-- «Υψιλον»: Γιώργος Βέης «Ν, όπως Νοσταλγία» (ποιητική συλλογή).

-- «Μεταίχμιο»: Νίκος Σιδέρης «Οπως ειπώθηκαν εκεί και ακούστηκαν (Μυστικά και αλήθειες από το ντιβάνι του ψυχαναλυτή)» (εξομολογητικές φράσεις ψυχαναλυόμενων, διαταγμένες αλφαβητικά).

-- «Σαββάλας»: Κωνσταντίνος Ι. Βαμβακάς «10 επίκαιροι διάλογοι με τους προσωκρατικούς» (μελέτη για την επιστημονική και φιλοσοφική σκέψη των Θαλή, Αναξίμανδρου, Αναξιμένη, Ξενοφάνη, Πυθαγόρα, Ηράκλειτου, Παρμενίδη, Εμπεδοκλή, Αναξαγόρα και Δημόκριτου). Αναστάσιος Κουκής «Η παρακμή της πατρότητας» (μελέτη για τις αιτίες και τις επιπτώσεις στη συνείδηση των σύγχρονων ανθρώπων του πατρικού ιδεώδους). Ανδρέας Χ. Τάκης «Για την ελευθερία της Τέχνης (Δοκίμιο πολιτικής και συνταγματικής θεωρίας)» (μελέτη για το πώς, πόσο και πότε το Σύνταγμα προστατεύει την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση). Σταύρος Κωνσταντακόπουλος «Ατομικισμός, επανάσταση και δημοκρατία (Για την πολιτική θεωρία του Τοκβίλ)» (μελέτη για τη φιλοσοφική σκέψη του Τοκβίλ και τη σημερινή χρησιμότητά της). Ρίτσαρντ Σένετ «Η κουλτούρα του νέου καπιταλισμού» (μελέτη για τις εργασιακές ηθικές, ιδεολογικές - κοινωνικές - πολιτισμικές αλλαγές με την «παγκοσμιοποίηση» του κεφαλαίου). Θανάσης Γ. Ξηρός «Κηδεμονευόμενος και προκρούστειος κοινοβουλευτισμός (Από το Σύνταγμα του 1952 στη δικτατορία των συνταγματαρχών)» (ιστορική μελέτη με πλούσια βιβλιογραφία).

-- «Πορθμός» (Κριεζή 17, 34 100 Χαλκίδα, 2221.062.626. Διάθεση: εκδόσεις «Αρμός»): Πάνος Βενιζέλος «Ανάθεμα κατάντημα (ασύμμετρη ποιητή απειλή κατάλληλη για ενήλικους)» (ποιήματα) και «Το σφυρί και το αμόνι» (ποιητική συλλογή).

-- «Ουρανός» (εκδόσεις «Ψυχογιός»): Αλιστερ Μακ Γκραθ «Το λυκόφως του αθεϊσμού» (μετάφραση Βασίλης Αδραχτάς, βιβλίο περί του αθεϊσμού).

-- «Αλκυών»: Τόνι Μπάρουγκς «Ο κώδικας (10 προθέσεις για έναν καλύτερο κόσμο)» (στοχασμοί για καλύτερη διαβίωση των ανθρώπων).

-- «Πνευματική ζωή» (λογοτεχνικό περιοδικό. Τεύχος 184, με ενδιαφέροντα θέματα).

-- «Οροπέδιο» (λογοτεχνικό περιοδικό. Τεύχος 6).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ