Κυριακή 24 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η πρόκληση των «επαρκών μέτρων»

«Φαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει επαρκή μέτρα για τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της οδηγίας για το πόσιμο νερό (δηλαδή δεν παρατηρήθηκαν περαιτέρω υπερβάσεις των οριακών τιμών για το χρώμιο)». Με αυτά τα λόγια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δικαιολογούσε - στην απάντησή της - την ελληνική κυβέρνηση και τις δράσεις της. Ομως, οι ελληνικές κυβερνήσεις, και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά δεν έχουν πάρει κανένα επί της ουσίας μέτρο για την οριστική και ουσιαστική λύση της μόλυνσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα με εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα στην ευρύτερη λεκάνη του Ασωπού. Μόλυνση που δηλητηριάζει τη ζωή και την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, οι ελληνικές κυβερνήσεις, αφού άφησαν τον Ασωπό να μετατραπεί σε χαβούζα αποβλήτων των μεγάλων βιομηχανιών της περιοχής, στη συνέχεια - και ενώ πλέον είχε μολυνθεί ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας - ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «κουκούλωσαν» το πρόβλημα επί μια δεκαετία. Μόλις το καλοκαίρι του 2007 (σ.σ.: απ' το 1996, με συγκεκριμένες μελέτες, είναι γνωστή η μόλυνση) η κυβέρνηση αναγνωρίζει επίσημα το πρόβλημα. Εκτοτε, όμως, δεν έχει κάνει τίποτα, επί της ουσίας, πέρα από την επιβολή κάποιων ...προστίμων.

Η διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, συνιστά πρόκληση. Από τη μια, έδωσαν επιχορηγήσεις και επιδότησαν από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης - με ποσά που κάλυπταν μέχρι και το 60% του κόστους - τους βιομήχανους για να εγκαταστήσουν, υποτίθεται, βιολογικούς καθαρισμούς. Οι βιομήχανοι, πήραν τα λεφτά, αλλά βιολογικούς καθαρισμούς, δεν εγκατέστησαν. Αντιθέτως, όπως είχε αποκαλύψει ο «Ρ», έφτιαξαν ...χαβούζες!

Από την άλλη, αντί να πάρει τα απαραίτητα εκείνα μέτρα που θα σταματούσαν τη μόλυνση, κατέφυγε στη λογική των προστίμων. Μπορεί, λοιπόν, οι βιομήχανοι να πήραν τεράστια ποσά για την κατασκευή της απαραίτητης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας - που όμως, ποτέ δεν έφτιαξαν - αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να τους αφήνει ως έχουν, επιβάλλοντας απλά κάποια πρόστιμα. Σα να τους λέει ότι μπορούν να συνεχίσουν να μολύνουν, αρκεί να το κάνουν πιο ...διακριτικά! Σε καμιά περίπτωση δεν τους υποχρεώνει να κατασκευάσουν τις απαραίτητες εκείνες εγκαταστάσεις ώστε και σωστά να λειτουργούν οι βιομηχανίες και να μη μολύνεται η περιοχή.

Αυτή η πολιτική χαρακτηρίζεται ως ...«επαρκή μέτρα», από την ΕΕ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ