Τετάρτη 27 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Το 90% πλήττεται από την κρίση

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση, οξύνοντας τα χρόνια προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, αγγίζει το 90% των επιχειρήσεων. Αυτό προκύπτει από έρευνα της εταιρείας MARC για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ, που παρουσιάστηκε χτες από την ηγεσία της Συνομοσπονδίας, μια ηγεσία που στο «διά ταύτα» έχει αδρανοποιήσει αγωνιστικά το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ.

Σημαντικός είναι ο κίνδυνος που προκύπτει για απολύσεις και κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων, που μεταφράζεται σε πιθανή απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, ενώ το 18,9% των επιχειρήσεων έχει προχωρήσει σε μείωση προσωπικού, οι οποίες, κατά την έρευνα, ξεπερνούν τους 100.000 εργαζόμενους. Το 74,4% των ερωτηθέντων, κρίνει ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα. Στο ασφαλιστικό, οι 3 στους 4 επιχειρηματίες δεν είναι σίγουροι ότι θα πάρουν σύνταξη, ενώ σε ποσοστό περίπου 90% κρίνουν ανεπαρκείς τις συνταξιοδοτικές παροχές.

Το 72% των μικρών επιχειρήσεων έχει επηρεαστεί πολύ ή αρκετά από την κρίση. Ελάχιστα το 19%. Το πρώτο τετράμηνο του 2009, το 42,2% των επιχειρήσεων δηλώνει ζημιές, το 45,8% δηλώνει αδυναμία κάλυψης ταμειακών υποχρεώσεων. Η μείωση τζίρου είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες επιχειρήσεις, σε ποσοστό 78,9%. Πρόβλημα ρευστότητας το 73,5%. Αύξηση του χρόνου είσπραξης οφειλών το 67,6%. Η μέση μείωση του τζίρου είναι 31%, σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2008. Περισσότερο έχει πληγεί η μεταποίηση και ακολουθούν το εμπόριο και οι υπηρεσίες.

Στον τομέα της απασχόλησης, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που πλήττονται και πιο έντονα από την κρίση, σύμφωνα με την έρευνα, εμφανίζονται περισσότερο απρόθυμες να μειώσουν το προσωπικό τους. Τους τελευταίους 12 μήνες το 76% των επιχειρήσεων δεν προχώρησε σε μεταβολή του προσωπικού, ενώ σημειώθηκε αύξηση στο 5,1%. Τους επόμενους 12 μήνες ένα 15% των επιχειρήσεων προβλέπει μείωση προσωπικού. Επιπρόσθετα, το 11,7% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας. Ανάμεσα στην «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων και την επιδότηση των θέσεων εργασίας, το 69,5% διάλεξε την επιδότηση ως το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την αποφυγή απολύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ