Πέμπτη 4 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Στους δρόμους για το δικαίωμα στη δουλειά

Στάση εργασίας χτες, συγκέντρωση στην Αθήνα και πορεία στα αρμόδια υπουργεία, καθώς ξεχειλίζει η αγανάκτηση για τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας

Phasma

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας
«Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία κάτω τα χέρια από τα ναυπηγεία», «Αγώνας ταξικός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος»! Τα συνθήματα αυτά ήχησαν χτες το πρωί στο κέντρο της Αθήνας. Τα βροντοφώναζαν οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, οι οποίοι, με μαζική διαδήλωση, διατράνωσαν τη θέλησή τους να αγωνιστούν, για να υπερασπίσουν το δικαίωμα στη δουλειά των 170 συναδέλφων τους, του τμήματος τροχαίου υλικού (τρένων), που είναι με το ένα πόδι στην ανεργία. Να προστατεύσουν συνολικά τις θέσεις εργασίας, τα εργασιακά τους δικαιώματα, αλλά και τη συνέχιση της λειτουργίας του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας, που απειλούνται ευθέως από την ιδιοκτήτρια γερμανική πολυεθνική «Thyssen Kroup».

Οι εργαζόμενοι κατέφτασαν με πούλμαν στο υπουργείο Απασχόλησης, στο πλαίσιο στάσης εργασίας (11 π.μ.-3 μ.μ.). Στη διάρκεια συνάντησής τους με την υπουργό Φ. Πάλλη - Πετραλιά «εισέπραξαν» μόνο εμπαιγμό. Συνέχισαν την κινητοποίηση με πορεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όπου ο υπουργός, αν και ενημερωμένος για τη συνάντηση, απουσίαζε.

Τους εργαζόμενους του ναυπηγείου έβγαλε στο δρόμο του αγώνα η διαλυτική, εχθρική για τα συμφέροντά τους πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων της ΕΕ («7η Κοινοτική Οδηγία», που επέβαλε ιδιωτικοποίηση ή κλείσιμο των ναυπηγείων), την οποία συνδιαμόρφωσαν και εφαρμόζουν πειθήνια διαδοχικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η πολιτική παρέδωσε το ναυπηγείο στα δόντια του πολυεθνικού ομίλου το 2001.

Συνένοχοι στο «έγκλημα» είναι και οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ. Στήριξαν με νύχια και με δόντια κάθε αντεργατικό, διαλυτικό σχεδιασμό σε βάρος του ναυπηγείου και σήμερα με «επαναστατικές κορόνες» - όπως ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ που εμφανίστηκε στη χτεσινή κινητοποίηση - προσπαθούν να καλύψουν τα «έργα» τους, να προκαλέσουν σύγχυση στους εργαζόμενους, συνεχίζοντας να προσφέρουν υπηρεσίες στην αντιλαϊκή στρατηγική και την εργοδοσία.

Η γερμανική εταιρεία «Thyssen», για να προστατεύσει την κερδοφορία της, έχει θέσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε τροχιά συρρίκνωσης, βάζοντας στο στόχαστρο θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα. Το 2007 παρέδωσε το τμήμα των τρένων σε εταιρεία «φάντασμα» με πρόεδρο τον άνθρωπό της Dr Meyer. Βρήκε το έδαφος έτοιμο, καθώς δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΚΕ στο ναυπηγείο είχαν μετατρέψει το τμήμα σε ξεχωριστή εταιρεία, την ΕΤΥΕ, από το 2002! Τώρα, η «εταιρεία» των τρένων οδεύει προς πτώχευση, οι εργαζόμενοι είναι ξεκρέμαστοι, απλήρωτοι, ενώ στον αέρα βρίσκεται συνολικά το ναυπηγείο και όλοι οι εργαζόμενοι, αφού η «Thyssen» έχει βάλει πωλητήριο.

Ο Θ. Κούτρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και εκπρόσωπος των δυνάμεων της αγωνιστικής παράταξης ΕΕΝΣ στη διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, επισήμανε ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι του τμήματος των τρένων, αύριο θα τα αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου» και τους κάλεσε «να συνεχίσουμε τον αγώνα, να εντείνουμε την πάλη» για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι του τμήματος των τρένων στο ναυπηγείο, για την προστασία των θέσεων εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ