Πέμπτη 4 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ
Αδιέξοδο με τη διαχείριση των απορριμμάτων

Πρόσκληση για κοινή σύσκεψη προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ικαρία απευθύνει στους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ, στο Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Β. Αιγαίου και τον Εισαγγελέα Σάμου, ο Δήμος Αγίου Κήρυκου.

Στη σχετική επιστολή ο Δήμος υπογραμμίζει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή, καθώς με ευθύνη της πολιτείας, δεν είναι δυνατή η αποκομιδή των απορριμμάτων, αφού ο Χώρος Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) που λειτουργεί έχει κορεστεί. Την ίδια ώρα καθυστερούν οι διαδικασίες κατασκευής νέου χώρου, χωρίς να έχει ληφθεί μέριμνα πού θα θάβονται τα σκουπίδια στο μεσοδιάστημα. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, προς απάντηση σχετικών επιστολών του δήμου, δε λύνουν σε καμία περίπτωση το πρόβλημα. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στην επιστολή, «η πρόταση για συμφωνία απόθεσης στους ΧΑΔΑ άλλων δήμων δε μπορεί να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα, αφού και οι συγκεκριμένοι ΧΑΔΑ αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, όπως ήδη σας έχουμε γνωρίσει». Αντίστοιχα, «η πρόταση για διαλογή των απορριμμάτων του Δήμου, προκαλεί έκπληξη αφού ούτως ή άλλως βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η προσπάθεια όπως θα έπρεπε να γνωρίζετε τόσο από τη συχνότητα των εγγράφων που σας αποστέλλονται, όσο και από την έκκλησή μας σε εσάς στις αρχές του χρόνου να ελέγξετε τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών σας που έβαζαν εμπόδια στην εξέλιξη της δημιουργίας του χώρου συγκέντρωσης των ανακυκλώσιμων υλικών στο Δήμο μας».

Ο Δήμος Αγ. Κήρυκου υπενθυμίζει, τέλος, στην επιστολή του, ότι οι μόνοι που δεν επέβαλλαν οποιοδήποτε εμπόδιο σε όλες τις διαδικασίες χωροθέτησης κεντρικού Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και Υπολειμμάτων (ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ) είναι οι τρεις δήμοι του νησιού. «Είναι επίσης οι μόνοι φορείς που κατήγγειλαν την πρακτική που ακολουθείται από διάφορους παράγοντες που έχουν ως αποτέλεσμα ο ΧΥΤΥ Ικαρίας να μην έχει κατασκευαστεί ακόμα». Στο σημείο αυτό ο δήμος υπενθυμίζει χαρακτηριστικά την ετεροχρονισμένη γνωμοδότηση της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων «για τον ανύπαρκτο βυζαντινό οικισμό» και τη «μοιραία, όπως αποδείχθηκε», στάση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου να εγκαταλείψει την αρχική πρόταση των μελετητών, λόγω των πολιτικών πιέσεων, το 2003.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ