Πέμπτη 4 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θερινή κυβερνητική «σκούπα» στην Υγεία

Ετοιμο νομοσχέδιο με περισσότερα από 50 άρθρα, ενώ στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή βρίσκεται και το σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Την προώθηση κανονιστικών διατάξεων για τους οργανισμούς και τους εργαζόμενους που εποπτεύει το υπουργείο Υγείας περιλαμβάνει νομοσχέδιο - «σκούπα», με περισσότερα από 50 άρθρα, που πρόκειται να προωθήσει η κυβέρνηση στα θερινά τμήματα της Βουλής. Στην ουσία οι ρυθμίσεις αυτές κινούνται στη λογική της λιτότητας της κυβερνητικής πολιτικής και της λεγόμενης πρακτικής των «στοχευμένων πολιτικών».

Για παράδειγμα, οι όποιες οικονομικές βελτιώσεις στα οικονομικά των εργαζομένων αφορούν κάποια επιδόματα ορισμένων κατηγοριών από αυτούς. 'Η, αντί για δωρεάν υπηρεσίες σε όλο τον πληθυσμό, γίνεται η επιλογή να απαλλαγούν οι τυφλοί από τη συμμετοχή στις ιατρικές εξετάσεις. Ακόμα και αυτές οι ελάχιστες οικονομικές βελτιώσεις βρίσκονται υπό την αίρεση της έγκρισής τους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να ενταχθεί η απόφαση του υπουργείου Υγείας για την ετήσια παράταση της θητείας των παλιών Συμβουλίων Κρίσης (ΣΚΕΙΟΠΝΙ) για την επιλογή των νεοπροσλαμβανόμενων γιατρών, καθώς τελείωσε άπρακτη η τρίμηνη παράταση που δόθηκε μέχρι τις 10/6/2009, για να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να δικαιολογήσει την καθυστέρηση για τη λειτουργία των νέων συμβουλίων για τις προσλήψεις 2.000 γιατρών που προβλέπει ο νέος νόμος 3754/2009 για το μισθολόγιο των νοσοκομειακών γιατρών.

Ευρω-ευελιξία στην ΠΦΥ

Στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής βρίσκεται και το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), το οποίο εξισώνει το δημόσιο με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας και αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης. Προβλέπει σκληρές περικοπές για τα λαϊκά στρώματα καθώς συμπληρώνει τα ήδη θεσμοθετημένα θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα, με το Ηλεκτρονικό Βιβλιάριο Υγείας - όπως μετονομάστηκε η Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας -, προβλέπει πιστωτικό όριο και θα ισχύει για ένα χρόνο. Σαν συνέπεια, ο γιατρός θα είναι υποχρεωμένος να γνωματεύει και να χορηγεί φάρμακα με βάση τους περιορισμούς των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και ο άρρωστος θα... μπορεί να αρρωστήσει μέχρι το πιστωτικό όριο!

Πρόκειται για προσαρμογή στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης η «προώθηση ενός νέου λειτουργικού μοντέλου ΠΦΥ» αποτελεί συστατικό στοιχείο του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Υγεία - Πρόνοια 2007-2013», όπως θύμισε με ανακοίνωσή της (6/5/2009) η Ειδική Υπηρεσία του υπουργείου Υγείας για το παραπάνω πρόγραμμα. Φαίνεται δηλαδή καθαρά ότι το μοντέλο της ΠΦΥ που προωθεί η κυβέρνηση είναι προσαρμοσμένο στη λειτουργικότητα των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, τους δήμους και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και όχι στην κάλυψη των εκρηκτικών λαϊκών αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ