Δευτέρα 8 Ιούνη 2009 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Αιματοκύλισμα του λαού

Συνθήκες πολέμου της αντιδραστικής κυβέρνησης ενάντια στο λαϊκό κίνημα
Συνθήκες πολέμου της αντιδραστικής κυβέρνησης ενάντια στο λαϊκό κίνημα
ΛΙΜΑ.--

Τουλάχιστον 50 είναι οι νεκροί του μακελειού που έλαβε χώρα στις περιοχές της ζούγκλας του Αμαζονίου στο Περού από την επίθεση από ξηράς και αέρος των δυνάμεων ασφαλείας ενάντια σε ιθαγενικές οργανώσεις που διαδήλωναν ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης του προέδρου Αλαν Γκαρσία, ζητώντας από το Κογκρέσο Ανδεων να ανακαλέσει τα νομοσχέδια που παραδίδουν το φυσικό πλούτο της χώρας και το τροπικό δάσος σε ξένες εταιρείες πετρελαίου και μεταλλευτικές εταιρείες.

Τρεις ημέρες μετά το μακελειό αδιευκρίνιστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των νεκρών. Οι οργανώσεις των ιθαγενών κάνουν λόγο για τουλάχιστον 30 νεκρούς εκ μέρους των διαδηλωτών. Τον αριθμό αυτό επιβεβαιώνουν και οι γιατροί των τοπικών νοσοκομείων, σύμφωνα με το «Τελεσούρ». Αντιθέτως οι αρχές του Περού αναφέρουν ότι υπάρχουν 31 νεκροί, 22 αστυνομικοί και 9 διαδηλωτές, κατηγορώντας μάλιστα τους διαδηλωτές ότι «έκαναν χρήση πρακτικών της τρομοκρατικής οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι»...

Οι ιθαγενικές οργανώσεις καταγγέλλουν την κυβέρνηση για «παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση των γεγονότων», ενώ πολλά κόμματα ζητούν την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού. Σχεδόν όλες οι οργανώσεις ιθαγενών και αυτόχθονων λαών της Λατινικής Αμερικής, με ανακοινώσεις τους εκφράζουν την αλληλεγγύη τους και στέκονται στο πλευρό των εξεγερμένων του Περού. Επίσης το Συντονιστικό των Οργανώσεων των Ιθαγενών των Ανδεων (CAOI) απαιτεί την παραίτηση του Αλαν Γκαρσία και την παραπομπή του σε Διεθνές Δικαστήριο ώστε να καταδικαστεί για γενοκτονία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ