Δευτέρα 8 Ιούνη 2009 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Μαζική συμμετοχή στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές

Κοσμοσυρροή επικράτησε στις χτεσινές βουλευτικές εκλογές στον Λίβανο (εκλογικό τμήμα στη Βηρυτό)
Κοσμοσυρροή επικράτησε στις χτεσινές βουλευτικές εκλογές στον Λίβανο (εκλογικό τμήμα στη Βηρυτό)
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ατελείωτες ουρές σχημάτιζαν, χτες, έξω από τα εκλογικά τμήματα της χώρας οι Λιβανέζοι ψηφοφόροικαθώς, σε δεκάδες χιλιάδες καταμετρούνται και οι Λιβανέζοι του εξωτερικού που επέστρεψαν μαζικά για να προσέλθουν στις βουλευτικές κάλπες, που άνοιξαν στις επτά το πρωί και έκλεισαν στις επτά το απόγευμα τοπική ώρα. Μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες, αν και η ατμόσφαιρα ήταν, εδώ και μέρες, έντονα πολωμένη, η εκλογική διαδικασία κυλούσε ήρεμα ενώ τουλάχιστον 50.000 στρατιώτες και αστυνομικοί είχαν τεθεί σε συναγερμό σε όλη τη χώρα.

Με βάση τις πρόσφατες εκτιμήσεις, η συμμαχία της 8ης Μάρτη, όπου συμμετέχει η σιιτική «Χεζμπολάχ», η επίσης σιιτική «Αμάλ» και το «Ελεύθερο Κίνημα» του Μαρωνίτη στρατηγού Μισέλ Αούν, φαινόταν να προηγείται με ελάχιστη διαφορά καθώς, ούτως ή άλλως, οι θέσεις του κοινοβουλίου είναι, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, κατανεμημένες μεταξύ των θρησκευτικών δογμάτων από το σύνταγμα. Η συμμαχία της 8ης Μάρτη, που υποστηρίζεται από Ιράν - Συρία, έχει δηλώσει έτοιμη για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την συμμαχία της 14ης Μάρτη, που υποστηρίζεται από ΗΠΑ - Σ. Αραβία, κάτι που η δεύτερη έχει απορρίψει. Ρυθμιστές της κατάστασης αναδεικνύονται τα χριστιανικά κόμματα, που έχουν μοιραστεί μεταξύ των δύο βασικών μονομάχων.

Τις τελευταίες μέρες, έντονη ήταν η φημολογία, εκ μέρους της συμμαχίας της 14ης Μάρτη, περί «κινδύνου απομόνωσης» της χώρας σε περίπτωση επικράτησης της «Χεζμπολάχ». Εντούτοις, ενδεικτικό της νέας τακτικής του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή, είναι ότι ο Τζίμι Κάρτερ, επικεφαλής των διεθνών παρατηρητών στο Λίβανο, δήλωνε ότι «ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται ν' αμφισβητήσει δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις και είναι έτοιμος για διάλογο με όλους!».

Το Λιβανικό ΚΚ έχει, επανειλημμένως, καταγγείλει το εκλογικό σύστημα της χώρας που βασίζεται στις θρησκευτικές σέκτες, ως «κερκόπορτα» για ξένες επεμβάσεις. Με κύρια θέση την αλλαγή του εκλογικού συστήματος αλλά και την εγκατάλειψη της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής που βασίζεται στις συνταγές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ΚΚ συμμετείχε στις χτεσινές εκλογές με πέντε υποψηφίους, που εντάχθηκαν, αναγκαστικά, σε λίστες δογμάτων, δίνοντας μια μεγάλη μάχη ανάμεσα στις συμπληγάδες των δύο συμμαχιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ