Πέμπτη 11 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους

Χαρακτηριστικά παραδείγματα από έργα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου εκατοντάδες εργάτες βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας

Από παλιότερη περιοδεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων σε έργα της Εγνατίας Οδού
Από παλιότερη περιοδεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων σε έργα της Εγνατίας Οδού
Απλήρωτοι για μήνες παραμένουν εκατοντάδες εργαζόμενοι σε εργοτάξια της Βόρειας Ελλάδας, δουλεύοντας σε άθλιες συνθήκες, την ώρα που οι κατασκευαστικές εταιρείες χρυσοπληρώνονται για να παραδίδουν έργα - καρμανιόλες. Οι 21 εργαζόμενοι που απασχολούνται στην «Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία ΝΤΙ-ΕΣ» και δούλευαν στην κατασκευή του τμήματος Παραλίμνη Γιαννιτσών - Εδεσσα, συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας που ξεκίνησαν στις 3 Απρίλη, διεκδικώντας δεδουλευμένα από το Φλεβάρη.

Ηδη έχουν καταφέρει να δεσμεύσουν 350.000 ευρώ, από τα όσα είχε να λαμβάνει η ΝΤΙ-ΕΣ για την κατασκευή του έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται η εκτέλεσή της. Οπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΜ, Μ. Παπαδόπουλος, αν μέχρι σήμερα δεν υπάρξει εξέλιξη από την Περιφέρεια για την εξόφληση των δεδουλευμένων, από την Παρασκευή οι εργαζόμενοι θα κατασκηνώσουν έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας μέχρι να πληρωθούν.

Στο μεταξύ, σε μια κίνηση αντιπερισπασμού, η εργοδοσία, που εδώ και μήνες είναι εξαφανισμένη και αρνείται να πληρώσει τα δεδουλευμένα, εμφανίστηκε προχτές και έστειλε επιστολή στο Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών με την οποία δηλώνει ότι «η επίσχεση εργασίας που δήθεν δηλώνετε, δεν υφίσταται γιατί όλοι οι εργαζόμενοι έχουν απολυθεί από τις 3 Απρίλη». Βέβαια οι απολύσεις που ισχυρίζεται ότι έκανε δεν έχουν κοινοποιηθεί πουθενά...

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από σήμερα εργαζόμενοι και στο εργοτάξιο της ΑΤΤΙΚΑΤ στον οδικό άξονα Γρεβενών - Παναγιάς (Καλαμπάκας) της Εγνατίας Οδού, για δεδουλευμένα τριών και πλέον μηνών. Από σήμερα προγραμματίζουν να προχωρήσουν και σε αποκλεισμό του κόμβου της Παναγιάς, όπου χτες πραγματοποίησαν συμβολική κινητοποίηση διαμαρτυρίας.

Οι περίπου 400 εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της ΑΤΤΙΚΑΤ πληρώνουν τα παιχνίδια κυβέρνησης και κατασκευαστικών εταιρειών. Το προηγούμενο διάστημα δούλευαν εντατικά μέχρι και 12 ώρες την ημέρα προκειμένου να παραδοθεί γρήγορα το έργο για να το εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός προεκλογικά στις 30 Μάη. Η εντατικοποίηση της εργασίας και η παντελής έλλειψη μέτρων ασφαλείας είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 εργάτες μέσα στο τελευταίο τετράμηνο.

Την Παρασκευή 29 Μάη, η εταιρεία τους ανακοίνωσε ότι σταματούν τη δουλειά και θα επανέλθουν για εργασία την Τρίτη 9 Ιούνη. Προχτές όμως ενημέρωσε τηλεφωνικά τους εργαζόμενους ότι «δεν δουλεύουν μέχρι νεοτέρας»... Μετά και από αυτή την εξέλιξη, ήδη 70 εργαζόμενοι μπαίνουν από σήμερα σε επίσχεση εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ