Σάββατο 13 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ακόμα πιο επιθετικά στο Αφγανιστάν

Ακόμα πιο επιθετική τακτική στον πόλεμο του Αφγανιστάν υιοθέτησαν οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ κατά την εαρινή σύνοδό τους που ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας Τζέιμς Απατουράι, ενέκριναν την ενίσχυση της δομής της διοίκησης στο Αφγανιστάν, ύστερα από αμερικανικό αίτημα για ενίσχυση των επιχειρήσεων κατά των Ταλιμπάν. Σε δείπνο εργασίας, που έλαβε χώρα κεκλεισμένων των θυρών αργά προχτές, Πέμπτη, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Μπιλ Γκέιτς «ανέλυσε» στους 27 συναδέλφους του «τις αμερικανικές προθέσεις» και «οι σύμμαχοι έδωσαν τη σύμφωνη γνώμη τους για τις γενικές αρχές» αυτών των τροποποιήσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ. Για να προσθέσει ότι «οι λεπτομέρειες της εφαρμογής τους μένει να συζητηθούν μεταξύ των συμμάχων». Εως τα τέλη του 2009 οι Αμερικανοί στρατιώτες στην ISAF, τη «διεθνή δύναμη αρωγής» στο Αφγανιστάν, που τελεί υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, αναμένεται να ξεπεράσουν τον αριθμό των Ευρωπαίων, Αυστραλιανών και Καναδών που πολεμούν στο πλευρό τους. Συνολικά 68.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα αποτελούν στο εξής τα δύο τρίτα των στρατευμάτων κατοχής στη χώρα αυτή.

Μέσα σε όλα η Ελλάδα

Στη Σύνοδο πήρε μέρος και ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκης, ο οποίος στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στο θέμα της «μετεξέλιξης της Συμμαχίας». Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις Δυνάμεις Ταχείας Αντίδρασης (NRF) ο Ελληνας υπουργός στην παρέμβασή του είπε ότι είναι «ένα σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση των εθνικών στρατιωτικών δυνατοτήτων και αποτελεί τον κατάλληλο οδηγό της διαδικασίας μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ». Στάθηκε ιδιαίτερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, στο γεγονός ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει και να ενισχύει τις προσπάθειες της Συμμαχίας ώστε να καταστεί εφικτή η παραγωγή μιας ικανής και αξιόπιστης δύναμης αντίδρασης, που θα είναι σε θέση να διεκπεραιώνει επιτυχώς τις αποστολές που της ανατίθενται». Μάλιστα, δεν παρέλειψε να εκφράσει τη χαρά του σχετικά με τη μετεξέλιξη και τη νέα Δομή Διοίκησης του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος «στις προοπτικές που ανοίγονται μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης αναθεώρησής της». Να σημειωθεί ότι η αναθεώρηση αυτή, για την οποία επαίρεται ο Ε. Μεϊμαράκης, περιλαμβάνει και την απόφαση για τοποθέτηση Τούρκου διοικητή στο Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Λάρισας (CAOC-4), στην καρδιά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ