Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
Βιβλίο
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Από τις εκδόσεις «Εριννή» (Στ. Φιλιππότη) κυκλοφόρησαν τρία ακόμη βιβλία για τη λατρεμένη πατρίδα του εκδότη, την Τήνο: Γιώργος Ι. Μαζαράκης «Τήνος 1884» (αναμνήσεις από το πανηγύρι της 25ης Μαρτίου 1884). Ανωνύμου «Από το ταξίδι μου στην Τήνο το καλοκαίρι του '74» (πρόκειται για κείμενο που δόθηκε στον εκδότη τον Φλεβάρη του 1978, χωρίς να αναγράφει το όνομα του συντάκτη. Ο εκδότης δηλώνει ότι αν βρεθεί ο συντάκτης θα του δοθούν συγγραφικά δικαιώματα). Το τρίτο βιβλίο με τίτλο «Πρόσω ολοταχώς για Τήνο...» περιέχει κείμενα των Β. Βαϊμάκη, Χ. Κιοσσέ, Ντ. Σιώτη, Γ. Ταρσούλη, Β. Τραχανά.

- Ο «Καστανιώτης» κυκλοφόρησε το νέο μυθιστόρημα του σκηνοθέτη, δημιουργού του «Ανοιχτού Θεάτρου» Γιώργου Μιχαηλίδη «Η μύηση (της επανάστασης, της μοναξιάς και της λαγνείας)» (το μυθιστόρημα αντλεί το μύθο του από τις περιπέτειες της νεότερης πολιτικής μας ιστορίας, πολέμους και δικτατορίες).

- Η «Αγρα» κυκλοφόρησε τον ογκώδη τόμο δοκιμίων για τη λογοτεχνία της Λίζυς Τσιριμώκου«Εσωτερική ταχύτητα». Τα δοκίμια αφορούν κυρίως σε Ελληνες δημιουργούς, αλλά και σε «γίγαντες» ξένους.

- Το «Εντός» κυκλοφόρησε: Τη μελέτη του Λουκά Τ. Πιτσόλη «Τα μνημίδια (20ός αιώνας: η αστική ιδεολογία στην Τέχνη και στην Επιστήμη)». Τα μυθιστορήματα του Χρήστου Ταρνανά «Τα φανάρια είχαν πάντα χρώμα κόκκινο» και «Ο ήλιος βούλιαξε στα χιόνια».

- Ο «Πατάκης» κυκλοφόρησε: έναν τόμο με «Τα ποιητικά» του πρόωρα χαμένου ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Στέλιου Λύτρα. Το βιβλίο των Δημήτρη Κωνσταντάρα - Μάνου Κοντολέων «Δόξα και δάκρυ» που αφορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1896 έως τις μέρες μας. Εναν καλαίσθητο, απευθυνόμενο κυρίως στα παιδιά, έγχρωμα εικονογραφημένο «οδηγό» - έργο του Ντέιβιντ Αλντερτον με τίτλο «Η φροντίδα των κατοικίδιων ζώων» (απόδοση Ασπασία Τσαμωνά - Δώρα Τσούρη). Το παραμύθι της Σοφίας Ζαραμπούκα «Γάτες κι αρκούδες (εμπνευσμένες από μεγάλους ζωγράφους)» (το παραμύθι εικονογραφείται με έργα μεγάλων ζωγράφων). Το βιβλίο για παιδιά της Ελλης Παιονίδου «Τα δέκα ορφανά παραμύθια» (α' βραβείο από τον Σύνδεσμο Παιδικού - Νεανικού Βιβλίου Κύπρου 1996, εικονογράφηση Νίνας Σταματίου). Στη σειρά «σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και νέους» τα βιβλία: Μάνια Καπλάνογλου «Η νύμφη της άνοιξης» και «Η αρκούδα που ψαρεύει με πετονιά» (8 ετών και άνω). Ρένα Καρθαίου «Στα μονοπάτια του ήλιου» (5 ετών και άνω). Αννα Κοντολέων «Ενας πλανήτης στο πλυντήριο» (5 ετών και άνω). Φιλομήλα Βακάλη - Συρογιαννοπούλου«Σ' ένα πέλαγο ανοιχτό» (5 ετών και πάνω). Μαρία Πυλιώτου «Το άγαλμα που πετούσε στο όνειρό του» (5 ετών και πάνω). Γιαν Προχάτσκα «Μια τρελή οικογένεια» (8 ετών και πάνω). Τρία βιβλιαράκια με ιστορίες από τη Βίβλο και τίτλους «Ψωμί και ψάρια», «Ο καλός Σαμαρείτης», «Η ιστορία του Πάσχα». Τρία δημιουργικά βιβλιαράκια: «Παίζω με τα χρώματα», «Παίζω με τα σχήματα», «Παίζω με τα αντίθετα». Το παραμύθι της Ζωρζ Σαρρή «Η πολυλογού» (εικονογράφηση Ντανιέλα Σταματιάδη), το παραμύθι του Χρήστου Μπουλώτη «Το τελευταίο χρυσό αυγό του κόσμου» (εικονογράφηση Νικόλας Ανδρικόπουλος). Το βιβλίο των Βούλας Ηλιάσκου - Καίτης Δαλμάτσου - Ζερβουδάκη «12 μήνες τραγούδια» (εικονογράφηση Λενούσα Χολέβα το οποίο συνοδεύεται και με κασέτα που περιέχει τα 12 τραγούδια με μουσική του Μιχάλη Μουστάκη).

- Ο «Παρατηρητής» κυκλοφόρησε: Το βιβλίο της Ελενας Αρτζανίδου «Στα χνάρια της Μορρύλου» (ιστορία εμπνευσμένη από την αρχαία Μακεδονική πόλη). Το βιβλίο της Νίνας Κοκκαλίδου - Ναχμία «Εάν δεν είσθε ό,τι είσθε, τι;» (κείμενα).

- Η «Αστάρτη» κυκλοφόρησε: Μίμης Τσούνας «Μίμη, μη!!!» (αναμνήσεις του συγγραφέα από τα παιδικά του χρόνια). Τσόμπε Κοβάτα «Πνίξον, κύριε τον λαόν σου» (χιουμοριστικές ιστορίες, για τη σύγχρονη κοινωνία, μετάφραση Αννας Δούκουρη).

- Ο «Μίνωας» κυκλοφόρησε τα παιδικά βιβλία: Δανάη Ζάνου «Ο χαρτουλίνος» (εικόνες Σπύρου Γούση), Μερκούριος Αντζής «Ο Σοφούλης της Βίβλιπουτ» (εικόνες Βαγγέλη Ελευθερίου).

- Η «Τυποφιλία» (Εμμ. Μαστορίδης) (Δελλίου 6, 54621, Θεσσαλονίκη, τηλ. 3123.823) κυκλοφόρησε τη μελέτη του Κωνσταντίνου Θ. Ζάρρα «Η αρχαία Ιουδαϊκή μυστική παράδοση του θρόνου». Η μελέτη του Χ.Σ. Ιεροδιακόνου «Ψυχιατρικές γνώσεις για εφαρμογή από κάθε γιατρό (πρακτικός οδηγός ψυχοσωματικής θεραπευτικής).

- Από το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων κυκλοφόρησε ένας εικονογραφημένος Οδηγός Σπουδών για τα έτη 1999 - 2000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ