Πέμπτη 18 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΠΑΣΟΚ
Ψευτοδιαφωνίες για την οικονομία

Για ακυβέρνητη πολιτεία κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, για νέα μέτρα μιλά η κυβέρνηση. Συμφωνούν και οι δύο στην πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, απαντά ο Ν. Καραθανασόπουλος

Δικομματική κόντρα ανάδειξης του ...καλύτερου διαχειριστή των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης διεξάχθηκε, χτες, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου συζητήθηκε η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.

Στη συζήτηση παραβρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εικόνα ακυβέρνητης πολιτείας, με αναξιοκρατία και ατιμωρησία», μιλώντας για «πρωτοφανή αδιαφάνεια με την οποία διαχειρίζεται η κυβέρνηση τα δημόσια οικονομικά». Οπως είπε, «προϋπολογισμός δεν υφίσταται», μιλώντας παράλληλα για «έλλειψη σοβαρού σχεδίου» και τονίζοντας προς τη ΝΔ ότι «δεν παίρνετε μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου, ανέφερε πως η κυβέρνηση εκσυγχρονίζει το σύστημα των δημόσιων εσόδων αφήνοντας σαφείς αιχμές για νέες αντιλαϊκές πολιτικές. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, λόγω της διεθνούς κρίσης, «αν απαιτηθεί, θα αναπροσαρμόσουμε την πολιτική μας» χωρίς «να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος» αφού «δεν μπορούμε να διακυνδυνεύσουμε τη θέση της χώρας στις διεθνείς αγορές». Επίσης, κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ για πολιτική που οδήγησε στην αύξηση των ελλειμμάτων.

Για «επικοινωνιακή παράσταση» έκανε λόγο σχολιάζοντας την κόντρα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας για «διαπάλη ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής» και για «ψευτοδιαφωνία για το ποιος φταίει για τη σημερινή πορεία των πραγμάτων». Συνέχισε επισημαίνοντας: «Επιβεβαιώνεται ότι αυτό αποτελεί έναν ωραίο φερετζέ για να αποκρύψουν τη στρατηγική συμφωνία για τους στόχους της οικονομικής πολιτικής όσο και για τα μέσα επίτευξης αυτών των στόχων», που δεν είναι άλλη από τη «στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου». Οπως επισήμανε ο Ν. Καραθανασόπουλος για τα δυο κόμματα, «τα πεπραγμένα τους το βεβαιώνουν» θυμίζοντας πως αμφότεροι «είναι δεσμευμένοι στην υλοποίηση των αντιλαϊκών ευρωενωσιακών συμφωνιών».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε πως σήμερα «δεν είναι το πραγματικό ερώτημα το αν θα επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού» ούτε το «αν θα έχουμε σκληρό ή χαλαρό Πρόγραμμα Σταθερότητας, αλλά το ποιος θα πληρώσει τα μέτρα». Αναρωτήθηκε μάλιστα ρητορικά για το αν «υπάρχει καμιά θέση από τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ να φορολογηθούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου». Τέλος, για τον προϋπολογισμό σημείωσε ότι «δεν υπάρχει μόνο το θέμα των εσόδων αλλά και αυτό των δαπανών» αφού στο όνομα του περιορισμού της σπατάλης προωθείται η εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών.

  • Ενημέρωση για την πορεία του κοινοτικού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» πραγματοποίησε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης. Σχολιάζοντας τη φύση αυτών των προγραμμάτων η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου τόνισε ότι στην ουσία «είναι εργαλεία που υπηρετούν την πολιτική στήριξης των λίγων, των ισχυρών και του κεφαλαίου». Υπενθύμισε ότι στην ΕΕ χαρακτηρίζονται μικρές επιχειρήσεις και αυτές που έχουν έως 250 εργαζόμενους σημειώνοντας πως «βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τις μεγάλες». Συνολικά επισήμανε ότι από τα προγράμματα αυτά για τους μικροεπαγγελματίες «ζήτημα να έχει χρηματοδοτηθεί το 3,5%».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ