Παρασκευή 19 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Σταθερή αύξηση κρουσμάτων..

...και στο βάθος ανταγωνισμός φαρμακοβιομηχάνων

ΓΕΝΕΥΗ.-- Τα 40.000 πλησίασαν χτες, σύμφωνα με τελευταία ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της «νέας γρίπης» (των χοίρων) παγκοσμίως, εκ των οποίων τουλάχιστον 167 περιστατικά απέβησαν θανατηφόρα. Νέα κρούσματα της ασθένειας αναφέρθηκαν χτες για πρώτη φορά στο Γιοχάνεσμπουργκ της Ν. Αφρικής και στο Μακάο της Κίνας. Παράλληλα, κρούσματα της νόσου εξακριβώθηκαν χτες και σε κρουαζιερόπλοιο με 759 επιβάτες και 400μελές πλήρωμα, που έπλεε προς το νησί Aρούμπα της Καραϊβικής.

Το ίδιο 24ωρο, Βρετανοί ερευνητές απ' το πανεπιστήμιο Γουόργουικ πρότειναν το μαζικό εμβολιασμό κυρίως των παιδιών αντί των ενηλίκων, θεωρώντας ότι αυτό θα προσφέρει προστασία και σε μη εμβολιασμένους ενηλίκους. Παράλληλα, καλά κρατεί ο πόλεμος εντυπώσεων ορισμένων πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών, σχετικά με τις δήθεν «ανθρωπιστικές» ευαισθησίες για την αντιμετώπιση της γρίπης Α Η1Ν1 στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η γαλλική «Sanofi-Aventis» ανακοίνωσε χτες ότι σχεδιάζει να δωρίσει στον ΠΟΥ, προκειμένου να διατεθούν σε αναπτυσσόμενες χώρες, περίπου 100.000.000 δόσεις εμβολίων κατά του ιού Η1Ν1. Νωρίτερα, η ανταγωνίστριά της «GlaxoSmithKline» είχε ανακοινώσει πως θα προσφέρει στον ΠΟΥ τουλάχιστον 50.000.000 δόσεις εμβολίων κατά της γρίπης των χοίρων και κατά της γρίπης των πτηνών.

Τα κονδύλια της ελληνικής κυβέρνησης

Περίπου 40-60 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι το Σεπτέμβρη του 2009, έπειτα από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να παραγγείλει 8 εκατομμύρια εμβόλια κατά της «νέας γρίπης». Αυτό γνωστοποιήθηκε χτες μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου και Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε χτες στην Ελλάδα το 31ο κρούσμα της νέας γρίπης. Πρόκειται για έναν 38χρονο Ελληνα που ήρθε από τις ΗΠΑ. Από τους 31 ασθενείς, οι 13 έχουν αναρρώσει πλήρως. Μέχρι αυτή τη στιγμή, όλα τα επιβεβαιωμένα περιστατικά είναι «εισαγόμενα» και συνδέονται με την παρούσα τουριστική κίνηση. Μόνο στην περίπτωση ενός βρέφους 11 μηνών υπήρξε δευτερογενής μετάδοση, αφού το παιδί κόλλησε τη γρίπη από την 15χρονη ξαδέλφη του που έφερε τον ιό από τις ...ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ