Παρασκευή 19 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Νέα πακέτα στο κεφάλαιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του οικονομικού συστήματος από τη δεκαετία του '30» όπως χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την Τετάρτη στο Κογκρέσο, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα «ελευθέρας» για τη Γουόλ Στριτ.

Για του λόγου το αληθές, αποκαλυπτικό άρθρο της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς», αναφέρει πως για το νομοσχέδιο εκπονήθηκε «τις τελευταίες δύο βδομάδες μόνο, η κυβέρνηση είχε συναντήσεις με υψηλά στελέχη των εταιρειών Goldman Sachs, MetLife, Allstate, JPMorgan Chase, Credit Suisse, Citigroup, Barclays, UBS, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Travelers, Prudential and Wells Fargo, μεταξύ άλλων. Επίσης, υπήρξαν συναντήσεις με κορυφαίους λομπίστες των μεγάλων φορέων της βιομηχανίας και της αγοράς». Εξάλλου, δύο από τους συγγραφείς του νομοσχεδίου είναι πρώην στελέχη της αγοράς, ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ και ο ανώτατος οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου Ομπάμα, Λόρενς Σάμερς.

Οσον αφορά το επίμαχο νομοσχέδιο στο επίκεντρο είναι η δημιουργία της «νέα Fed» και η δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας. Η Fed, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, αναλαμβάνει νέα καθήκοντα και καθίσταται υπεύθυνη για την παρακολούθηση του «συστημικού ρίσκου» στην οικονομία, το οποίο μπορεί να προκαλέσουν τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με σκοπό να προλάβει μια τυχόν επανάληψη της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής κρίσης που προκάλεσε κατάρρευση τραπεζών και βύθισε την οικονομία στην ύφεση. Για να ενισχύσει μία υπό κατάρρευση τράπεζα, η Fed - η οποία δρα ανεξάρτητα με βάση το υπάρχον καθεστώς - θα πρέπει να πάρει πρώτα την έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών. Προβλέπεται ακόμη ρυθμιστικό πλαίσιο για τα hedge funds (μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια) κ.ά. Παράλληλα, δημιουργείται η νέα Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή από Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες (Consumer Financial Protection Agency), η οποία θα εποπτεύει χρηματοοικονομικά προϊόντα από τα ενυπόθηκα δάνεια μέχρι τις πιστωτικές κάρτες, αφαιρώντας κάποιες εξουσίες από τη Fed. Θα έχει τη δυνατότητα να απαγορεύει «άδικους όρους και πρακτικές», να τιμωρεί επιχειρήσεις για παραβιάσεις με πρόστιμα και άλλου είδους ποινές. Με την ίδρυση της CFPA καταργείται η υπάρχουσα υπηρεσία οικονομικής εποπτείας του υπουργείου Οικονομικών (Office of Thrift Supervision), που είχε τον έλεγχο της εποπτείας των τραπεζικών καταθέσεων και των δανείων

Συμβιβασμένα συνδικάτα

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το συνδικάτο Balpa των πιλότων της «British Airways», σε ένα ρεσιτάλ συμβιβασμού με την εργοδοσία και στο όνομα της «σωτηρίας» της εταιρείας που παραπαίει, συνιστά στα μέλη του να αποδεχθούν το νέο πακέτο μισθοδοσίας, που έχει στόχο να εξοικονομήσει στη ΒΑ εκατομμύρια λίρες. Αυτή είναι η «συνδικαλιστική» απάντηση στην ανήκουστη πρόταση της ΒΑ για «προσφορά δωρεάν εργασίας». Σύμφωνα με το βρετανικό BBC, προβλέπει περικοπή ετήσιων σταθερών απολαβών κατά 2,61% (δηλαδή περίπου 2.350 ευρώ), μείωση κατά 20% των επιδομάτων για τις ώρες πτήσης και συνάμα αύξηση των ωρών εργασίας και ότι από τους 3.200 πιλότους οι 78 θα χάσουν τη δουλειά τους. Σύμφωνα με το Balpa, οι πιλότοι θα λάβουν σε αντάλλαγμα μερίδιο μετοχών της εταιρείας, αξίας 13 εκατ. λιρών, αλλά μετά από 2 χρόνια και εάν έχουν επιτευχθεί συγκεκριμένοι στόχοι. Ωστόσο, οι πιλότοι δε θα μπορούν να πουλήσουν τις μετοχές αυτές πριν από τον Ιούνη του 2014.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και οι αλληλεπιδράσεις διεθνώς (2016-01-01 00:00:00.0)
Υποβάθμισε τρεις ευρωπαϊκές τράπεζες (2013-07-04 00:00:00.0)
Τροπολογίες υπουργείου Οικονομικών (2012-09-08 00:00:00.0)
Στόχος η σωτηρία του κεφαλαίου (2009-06-18 00:00:00.0)
«Η σοβαρότερη μεταπολεμική κρίση» (2008-03-18 00:00:00.0)
Επιτόκια και ανεργία (2004-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ