Παρασκευή 19 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Επιμένουν οι διαδηλωτές

Μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις και χτες στην Τεχεράνη
Μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις και χτες στην Τεχεράνη
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Αυτοσυγκράτηση ζήτησε από τους διαδηλωτές ο κύριος εκπρόσωπος του λεγόμενου μεταρρυθμιστικού ρεύματος Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, απευθυνόμενος στο τεράστιο πλήθος που συγκεντρώθηκε για έκτη συνεχόμενη μέρα στο κέντρο της Τεχεράνης. Ο Μουσαβί ζήτησε να μην πραγματοποιηθεί, σήμερα Παρασκευή, διαδήλωση και να προετοιμαστεί μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο.

Ακόμη και το κρατικό αγγλόφωνο δίκτυο «Press TV» μετέδωσε ότι οι διαδηλωτές ανέρχονταν σε εκατοντάδες χιλιάδες, ενώ οι εικόνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι συγκεντρωμένοι φορούσαν μαύρα και κρατούσαν φωτογραφίες των νεκρών από τις συγκρούσεις με τις παραστρατιωτικές αστυνομικές δυνάμεις. Οπως μεταδίδεται, ήταν εμφανής η προσπάθεια των διαδηλωτών να φτιάξουν αλυσίδες γύρω από τη συγκέντρωση, ενώ κυριάρχησε και ένα ακόμη σύνθημα: «Δε σκοτώθηκαν τόσοι άνθρωποι για να συμβιβαστούμε και να δεχθούμε μια ελεγχόμενη επανακαταμέτρηση ψήφων».

Επισήμως, ο απολογισμός των νεκρών είναι οκτώ. Ανεπισήμως, οι νεκροί φέρονται να ξεπερνούν τους 32, ενώ οι τραυματίες είναι εκατοντάδες, όπως και οι συλληφθέντες. Πλέον πρόσφατη, η σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού και στενού συνεργάτη του πρώην αγιατολάχ Χομεϊνί, Εμπραχίμ Γιαζντί, που απομακρύνθηκε βιαίως από το νοσοκομείο.

Σε κοινή τους επιστολή προς τις αρχές, ο Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και ο πρώην πρόεδρος Μουχάμαντ Χαταμί, του οποίου ο αδελφός επίσης συνελήφθη, ζητούν να ληφθούν μέτρα προστασίας των διαδηλωτών. Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης, το Συμβούλιο των Φρουρών δέχτηκε να συναντήσει όλους τους προεδρικούς υποψηφίους το Σάββατο, για να συζητήσουν συγκεκριμένα τα παράπονά τους, ενώ ανακοίνωσε ότι ήδη άρχισε την εξέταση των 646 καταγγελιών.

Μπροστά στην κλιμακούμενη ένταση και ο Αχμαντινετζάντ υπαναχώρησε από προηγούμενα σχόλιά του, ότι οι διαδηλωτές είναι αλήτες. Υποστήριξε ότι επέκρινε τη βία και ότι κάθε Ιρανός είναι πολύτιμος και σεβαστός.Σήμερα, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στον αγιατολάχ Χαμενεΐ που θα χοροστατήσει σε ανοιχτή τελετή στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης. Ο Χαμενεΐ, αν και αρχικά υιοθέτησε τη νίκη Αχμαντινετζάντ, φαίνεται ν' αναδιπλώνεται, ενώ αναμένεται και η αντίδραση του Συμβουλίου των Ειδικών, που εκλέγει τον αγιατολάχ, το οποίο, μέχρι στιγμής, δεν έχει υιοθετήσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι ιρανικές αρχές επέμειναν και χτες ότι συνέλαβαν «σαμποτέρ» που συνεργάζονται με «ξένους τρομοκράτες», ενώ η κρατική τηλεόραση μετέδωσε βίντεο με έναν άγνωστο να ομολογεί ότι συνεργάζεται με τις ΗΠΑ. Κατηγόρησαν τις ΗΠΑ για «αφόρητη ανάμειξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ