Πέμπτη 4 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«STANDARD & POOR'S»
Υποβάθμισε τρεις ευρωπαϊκές τράπεζες

Φωτιά στα τόπια των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ βάζει η απόφαση του αμερικανικού καπιταλιστικού οίκου αξιολόγησης «Standard & Poor's» να υποβαθμίσει το αξιόχρεο τριών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, της γερμανικής Deutsche Bank, της βρετανικής Barclays και της ελβετικής Credit Suisse Group. Οι τρεις τραπεζικοί κολοσσοί υποβαθμίζονται στην κατηγορία «Α» από «Α+», λόγω των νέων τραπεζικών κανόνων και των «αβέβαιων συνθηκών της αγοράς». Ο οίκος επιβεβαίωσε επίσης το αξιόχρεο της ελβετικής τράπεζας UBS στη βαθμίδα «Α».

Στην ανακοίνωσή του, ο «S&P» σημειώνει μεταξύ άλλων: «Θεωρούμε ότι οι κάτοχοι χρέους αυτών των τραπεζών αντιμετωπίζουν αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο, λόγω των αυστηρότερων ρυθμίσεων στο τραπεζικό σύστημα, των εύθραυστων διεθνών αγορών, της στασιμότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών και των αυξημένων κινδύνων δικαστικών διενέξεων εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης (...) Ενας μεγάλος αριθμός πρωτοβουλιών σε παγκόσμιο επίπεδο για τη ρύθμιση των τραπεζών δημιουργεί προκλήσεις για τις συναλλαγές στις αγορές κεφαλαίων».

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η Deutsche Bank και η Barclays «θα πρέπει να αντεπεξέλθουν με αυστηρότερες απαιτήσεις όσον αφορά το ύψος των κεφαλαίων και της ρευστότητάς τους». Είχαν προηγηθεί δηλώσεις στελεχών της Fed που επέκριναν τη γερμανική τράπεζα για το χαμηλό δείκτη κεφαλαιοποίησης, καθώς και δημοσιεύματα που φέρουν τις ΗΠΑ να αυστηροποιούν τους κανόνες για τη λειτουργία των ευρωπαϊκών τραπεζών στο έδαφός τους, «φωτογραφίζοντας» την Deutsche Bank.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ