Πέμπτη 4 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Κλιμακώνουν τα παζάρια και τους εκβιασμούς

Αλλεπάλληλες συναντήσεις και διαρροές για τμηματική εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ

Συνεχίστηκαν και χτες οι διαβουλεύσεις της συγκυβέρνησης με την τρόικα, ενόψει του Γιούρογκρουπ της Δευτέρας, όποτε οι δυο πλευρές επιδιώκουν να έχουν ολοκληρώσει τη συμφωνία για τα επόμενα μέτρα και να έχει κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο - σκούπα, που θα επιτρέψει τη συζήτηση και απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Μέχρι αργά χτες βράδυ, ο Γ. Στουρνάρας συναντιόταν με την τρόικα για να διευθετήσουν τις αντιλαϊκές εκκρεμότητες, που σχετίζονται κυρίως με το πρόγραμμα της λεγόμενης «κινητικότητας» στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, με την κυβέρνηση να ζητάει παράταση στην κατάρτιση του σχετικού προγράμματος, που αφορά 12.500 υπάλληλους.

Είχε προηγηθεί έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη, τον οποίο θα δει ξανά σήμερα η τρόικα. Στην ίδια σύσκεψη συμμετείχαν ο μόνιμος αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα Μπομπ Τράα, καθώς και οι υπουργοί Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος.

Με στόχο να χειραγωγήσουν το λαό και να νομιμοποιήσουν τα συμφωνημένα μέτρα, συγκυβέρνηση και τρόικα επαναφέρουν τους γνωστούς εκβιασμούς, διαρρέοντας ότι η καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου μπορεί και να παγώσει για τρεις μήνες, αν δεν υπάρξει συμφωνία στα θέματα που μένουν εκκρεμή.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωνε χτες στο «Reuters» ότι «αν δεν ολοκληρώσουμε αυτήν την αξιολόγηση, δεν βλέπω εκταμίευση στην Ελλάδα για τους επόμενους τρεις μήνες». O ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να σπάσει η δόση των 8,1 δισ. ευρώ σε υπο-δόσεις και αυτές να εξαρτώνται από την εκπλήρωση προαπαιτούμενων δράσεων.

Σύμφωνα, τέλος, με δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, κατά την προχτεσινή συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με το κλιμάκιο της τρόικας, «προτάθηκαν μέτρα που θα μηδενίσουν το δημοσιονομικό κενό», αλλά «δεν έχει κλείσει ακόμη τίποτα». Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, «παραμένει ανοιχτό» το θέμα της είσπραξης του φόρου ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το 2014, ενώ τελειώνει χωρίς καμιά αλλαγή το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ