Τετάρτη 1 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κάτω τα χέρια από την αργία της Κυριακής

Ανακοίνωση - καταγγελία, με αφορμή τις μεθοδεύσεις του Δήμου Αμαρουσίου

Την κατηγορηματική αντίθεσή της στην «προφανή επιδίωξη» του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, να καταργήσει την αργία της Κυριακής, μέσω της απόφασής του να χαρακτηρίσει το δήμο τουριστικό, εκφράζει η διοίκηση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Η απόφαση του δήμου εντάσσεται στην κυβερνητική κατεύθυνση για τη θέσπιση νέων τουριστικών τόπων σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας είχε ζητήσει την κατάθεση προτάσεων από τις νομαρχίες. Η σχετική προθεσμία έληξε χτες. Η Ομοσπονδία καλεί «το Δημοτικό Συμβούλιο του Αμαρουσίου και τη Νομαρχία της Αθήνας, να επανεξετάσουν τη στάση τους και να μην προχωρήσουν στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας».

Η ΟΒΣΑ τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι «θα αντιδράσουμε με όλα τα μέσα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Γνωρίζουμε ότι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι μόνιμη επιδίωξη των πολυκαταστημάτων, στη συγκεκριμένη περίπτωση του "MALL". Οι επιλογές των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ όσο και αυτών του ΠΑΣΟΚ, αυτήν την επιδίωξη υπηρετούν. Εχουν, ήδη, απελευθερώσει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και με τα νομικά "παραθυράκια" έχουν ανοίξει διάπλατα το δρόμο για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Μεγάλη ευθύνη έχουν η Νομαρχία Αθήνας, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των νομαρχιών πανελλαδικά, που κινούνται στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των πολυκαταστημάτων».

Η Ομοσπονδία προσθέτει ότι «η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα συμβάλει αντικειμενικά στην ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του τζίρου των πολυκαταστημάτων, στην αύξηση της κερδοφορίας του. Τα μικρά εμπορικά μαγαζιά, τα οποία είναι ατομικές και οικογενειακές επιχειρήσεις, θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, αφού οικονομικά και βιολογικά είναι αδύνατο να αντέξουν στον ανταγωνισμό με τα πολυκαταστήματα. Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας αντικειμενικά θα επιδράσει αρνητικά στη βιοτεχνία και στους άλλους επαγγελματίες, αφού όλοι συνδέονται οργανικά με το εμπόριο. Ακόμη, θα συμβάλει στην αύξηση της ανεργίας, στο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, στη συνοχή του θεσμού της οικογένειας».

Η Ομοσπονδία απαιτεί από την κυβέρνηση:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
  • Ωράριο 48 ώρες συνεχώς με 3 απογεύματα κλειστά.
  • Οχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Μισθούς και μεροκάματα, που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες και να ανακουφίζουν από την έξαρση της ακρίβειας.
  • Κατώτερη σύνταξη 1.150 ευρώ για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ