Τετάρτη 1 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εργα δισεκατομμυρίων στις «πλάτες» του λαού

Ενεργειακά έργα κόστους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, πολιτικές απόψεις για μια ενεργειακή ...«παλιγγενεσία», σχέδια για την περαιτέρω - και με το αζημίωτο - ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), μεγάλα λόγια για το περιβάλλον, αλλά και διαβεβαιώσεις για μεγάλες διασφαλίσεις προς το ενεργειακό κεφάλαιο, «παρέλασαν» χτες στην ημερίδα για το «νέο επενδυτικό χάρτη» στην Ενέργεια, που διοργανώθηκε από την εφημερίδα «Απογευματινή». Κανείς δεν είπε, όμως, ποιος και πώς θα πληρώσει για όλα αυτά! Γι' αυτό και έχει ιδιαίτερη σημασία για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, η τοποθέτηση του επικεφαλής της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλου για το όλο και πιο αυξημένο κόστος της παραγωγής Ενέργειας, τα «αναγκαία» έργα που πρέπει να χρηματοδοτηθούν, καθώς και η ικανοποίησή του για τη δυνατότητα, πλέον, μετά τις ρυθμίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, για την υλοποίηση των διακριτών τιμολογίων, στα οποία θα μπορεί να αποτυπώνονται εμφανώς οι μονοπωλιακές και οι ανταγωνιστικές χρεώσεις. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Μ. Θωμαδάκης είπε για τις ρυθμίσεις περί των τιμολογίων ότι «είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, που όμως εκκρεμεί η ολοκλήρωσή τους».

Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ», ερχόμενος σε αντίθεση με τη λογική της «απελευθερωμένης» αγοράς που οικοδομεί η κυβερνητική πολιτική, τις τοποθετήσεις όλων των επιχειρηματικών στελεχών στο χώρο της Ενέργειας, την πραγματικότητα των υπέρογκων αποζημιώσεων για την ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, τη λογική των νέων τιμολογίων που προωθούνται ταχύτατα, την ίδια τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, στο γραπτό χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ότι με τα κυβερνητικά μέτρα οι ιδιώτες μπορούν «να προχωρήσουν με ασφάλεια στις επενδύσεις». Μια ασφάλεια που εμπεριέχει την εγγύηση για δημόσια χρηματοδότηση έργων υποδομής που απαιτούν οι ιδιώτες, άμεση χρηματοδότηση των δικών τους έργων και τη διασφάλιση μεγάλων κερδών! Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η κυβερνητική πολιτική και γι' αυτό ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για Ενεργειακά Θέματα Α. Πίλμπαγκς, επίσης με γραπτή παρέμβασή του ...«εμψύχωσε» την ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι τα έργα που υλοποιούνται, κυρίως στον τομέα των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, μπορούν πράγματι να καταστήσουν την Ελλάδα ...«κόμβο».

Ο υπουργός Ανάπτυξης δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου αναμένονται οι προτάσεις των συμβούλων για το μοντέλο εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ. Ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κ. Μίχαλος, ζήτησε ακόμη περισσότερα μέτρα υπέρ των επιχειρηματιών, λέγοντας ότι απαιτείται «η περαιτέρω εξέλιξη των σχετικών θεσμικών πλαισίων», ώστε να θεσπιστεί ένα πλέγμα κανόνων που «θα παρέχει ασφάλεια δικαίου στους υποψήφιους επενδυτές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχέδια που σπέρνουν ενεργειακή φτώχεια για πολλά χρόνια (2022-04-01 00:00:00.0)
Νέος Ενεργειακός Σχεδιασμός για ποιον; (2018-04-07 00:00:00.0)
Νέες «ευκαιρίες» για τους επιχειρηματικούς ομίλους της ευρύτερης περιοχής (2017-12-08 00:00:00.0)
Στην Κομισιόν για διορθώσεις και έγκριση (2010-07-22 00:00:00.0)
Στη δίνη της ΕΕ και των μεγαλοσυμφερόντων (2010-06-17 00:00:00.0)
Αντιλαϊκά μέτρα για την ενίσχυση των ιδιωτών (2008-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ