Πέμπτη 29 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Αντιλαϊκά μέτρα για την ενίσχυση των ιδιωτών

Την ενίσχυση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με νέα και περισσότερα προνόμια προς τους ιδιώτες ηλεκτροπαραραγωγούς όλων των μορφών σχεδιάζει η κυβέρνηση. Η αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος πέρα και από τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς - θέμα που τέθηκε ποικιλοτρόπως και από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλο - αναμένεται να είναι ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στο όνομα της δήθεν επάρκειας της ηλεκτρικής ενέργειας. Χτες, ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για τη νέα έκθεση του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής σχετικά με τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό μέχρι το 2020, στην οποία και θα βασιστεί η αντιλαϊκή πολιτική στον τομέα της ενέργειας. Μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο Χ. Φώλιας δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα του μακρόπνοου σχεδιασμού και των σημαντικών αποφάσεων, καθώς το σημερινό ενεργειακό μοντέλο έχει φθάσει στα όριά του, με δεδομένη και την κούρσα ανόδου στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου». Ο υπουργός μίλησε για «3 μεγάλες επιλογές»:

  • Αξιόπιστη και ασφαλής προσφορά ενέργειας, η οποία θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας.
  • Αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος από την ηλεκτροπαραγωγή.
  • «Υποστήριξη του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας ώστε να δημιουργούνται θετικές προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη».

Η επάρκεια είναι αυτονόητη επιδίωξη και υπαρκτό πρόβλημα λόγω της πολιτικής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ωστόσο, διογκώνεται προκειμένου να αποδεχτεί ο λαός έστω και ως αναγκαίο κακό την εμπλοκή των ιδιωτών παραγωγών. Η «προστασία» του περιβάλλοντος λιγότερο έχει να κάνει με το περιβάλλον και περισσότερο με το κόστος αγοράς εκπομπής ρύπων σε συνδυασμό με τη θετικότητα που προσδίδεται στα ιδιωτικά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), για να επιβληθεί αναγκαστικά κάθε είδους τέτοια «επένδυση».

Νέες πιέσεις στα τιμολόγια

Το «ζουμί» είναι το τρίτο ζήτημα που έθεσε ο υπουργός για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού, η οποία περνά από ενίσχυση των επιδοτήσεων προς το μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο και φτάνει στα τιμολόγια, τα οποία η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει ακόμη περισσότερο για να εξασφαλίσει στους ιδιώτες «εύλογο» κέρδος, όπως οι ίδιοι λένε. Είναι δεδομένο ότι θα επισπευσθεί η αναδιάρθρωση των τιμολογίων της επιχείρησης προκειμένου να αντανακλούν τα «κόστη», αλλά και να χρηματοδοτούνται οι ιδιώτες για τα έργα ΑΠΕ! Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ενέργειας - η οποία προβάλλεται ως σημαντική παράμετρος και από την έκθεση του Συμβουλίου και από την Κομισιόν - αναμένεται να επιβληθούν και νέα οικονομικά βάρη για τους δήθεν «σπάταλους» οικιακούς καταναλωτές.

Ενδεικτική είναι και η απαίτηση της ΔΕΗ, διά στόματος Τ. Αθανασόπουλου, για ρήτρα εκπομπής ρύπων, πέρα από τη ρήτρα καυσίμων, η οποία θα επιβληθεί από τον ερχόμενο Γενάρη! Η ΔΕΗ έχει ήδη καταθέσει αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Θα αυξάνεται το πετρέλαιο και θα μετακυλίεται η αύξηση στα τιμολόγια. Αντίστοιχα, οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον έως 150 εκατ. ευρώ για αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Η προοπτική είναι εφιαλτική για τα νοικοκυριά, εάν υλοποιηθεί η κυβερνητική πολιτική.

Η σχετική έκθεση εισάγει και το λιθάνθρακα μέχρι ένα ποσοστό, μόνο και μόνο επειδή θα γλιτώσουν οι ηλεκτροπαραγωγοί χρήματα από τις εκπομπές ρύπων. Ανάλογα, συστήνει μείωση της χρήσης πετρελαίου, ενώ λαμβάνει υπόψη της το «3ο πακέτο» μέτρων της Κομισιόν για την απελευθέρωση της Εσωτερικής Αγοράς Ενέργειας. Θα δοθεί προς ...«δημόσια διαβούλευση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ