Πέμπτη 29 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραμύθια της Χαλιμάς τα μέτρα για την ακρίβεια

Οι κυβερνώντες επιμένουν στην αποπροσανατολιστική τους πολιτική, ότι δήθεν με τα 41 μέτρα - που χτες εμπλουτίστηκαν και με τον προσδιορισμό του «υπερβολικού κέρδους» - θα ελέγξουν την ανεξέλεγκτη ακρίβεια

Με παραμύθια για δήθεν προσδιορισμό του «υπερβολικού κέρδους» ή ότι είναι δυνατό να «περιοριστεί» η ακρίβεια με «πυροτεχνήματα» όπως αυτά που περιλαμβάνονται στο περιβόητο «πακέτο με τα 41 μέτρα», προσπαθεί η κυβέρνηση να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και να αποσείσει τις ευθύνες που φέρει για την καθημερινή ακρίβεια και την κερδοσκοπία των μονοπωλίων. Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας, μια σειρά ακόμα από τα «41» που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ενώ «εμπλουτίζει» την αποπροσανατολιστική της τακτική και με κορόνες περί προσδιορισμού του «υπερβολικού κέρδους».

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μεταξύ άλλων:

  • Την υποχρέωση γνωστοποίησης στο υπουργείο Ανάπτυξης των τιμολογίων των προμηθευτών των σούπερ μάρκετ στα οποία θα ζητάει να αναγράφονται και οι παροχές και οι εκπτώσεις που τους κάνουν. Πρόκειται ολοφάνερα για μια τουφεκιά στον αέρα, καθώς, ακόμα κι αν υλοποιηθεί το μέτρο, δεν μπορεί να έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα στον έλεγχο της κερδοσκοπίας των επιχειρήσεων, αφού οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα, όπως παραδέχτηκε προχτές ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος.
  • Την προώθηση διάταξης με την οποία επιχειρείται ο προσδιορισμός του όρου «υπερβολικό κέρδος». Πέρα από το ότι έτσι κι αλλιώς η διάταξη είναι έτσι διατυπωμένη που δίνει εκ των προτέρων τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να «δικαιολογούν» τις κερδοσκοπικές τιμές τους με τρόπο που να μη σχετίζεται με τα κέρδη τους, είναι αυτονόητο ότι σε καθεστώς «ελεύθερης αγοράς» τέτοιες ρυθμίσεις είναι μια «τρύπα στο νερό».

Γι' αυτό και κλιμακώνοντας την κοροϊδία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ομολογώντας ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να έχει δεμένα τα χέρια της ως προς τη διαμόρφωση των τιμών, επαναφέρει πρακτικές δοκιμασμένες στο παρελθόν από το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για δημοσιοποίηση ονομάτων επιχειρήσεων και «πράσινα άλογα». Πρακτικές, δηλαδή, που μόνο για στάχτη στα μάτια των εργαζομένων ακολουθούνται και καθόλου δεν αγγίζουν την κερδοσκοπία.

Στο ίδιο μήκος κύματος εντάσσεται και η συνάντηση που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχουν σήμερα ο υπουργός και ο υφυπουργός Ανάπτυξης με εκπροσώπους βιομηχανιών τροφίμων, επιχειρώντας και πάλι κάποια «συμφωνία κυρίων» για υποτιθέμενη συγκράτηση τιμών.

Ζητάνε και τα... ρέστα

Να ακυρωθούν ως παράνομες οι αποφάσεις του υπουργού Ανάπτυξης και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων με τις οποίες ανεστάλη η λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας ηλιέλαιου «Μάνος» στο Βόλο, ζητάει ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου με προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ιδιοκτήτης της εταιρείας «Μάνος» είναι ο ανιψιός - από την πλευρά της γυναίκας - του υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη. Η λειτουργία της επιχείρησης ανεστάλη μετά από έλεγχο, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν είχε άδεια λειτουργίας και ότι προμηθεύτηκε και επεξεργάστηκε ακατέργαστο ηλιέλαιο ουκρανικής παραγωγής «επιμολυσμένο» με ορυκτέλαιο.

Σφράγισαν κι άλλη παράνομη επιχείρηση

Στη σφράγιση, στην επιβολή προστίμου και στην παραπομπή των υπεύθυνων ελαιουργικής επιχείρησης στο Ρέντη, που προμήθευε και συσκεύαζε ηλιέλαια χωρίς την απαιτούμενη από τον νόμο άδεια, στον εισαγγελέα, προχώρησε χτες η Νομαρχία Πειραιά. Πρόκειται για την επιχείρηση συσκευασίας ελαίων Α. ΠΑΝΤΑΖΑΤΟΣ Μονοπρόσωπη ΕΠΕ στην οδό Γ. Παπανδρέου 11-13, στο Ρέντη, στην οποία εντοπίστηκαν και δεσμεύτηκαν συνολικά 14,5 τόνοι ηλιέλαιου, συσκευασμένοι και σε δεξαμενές. Δείγματα από την παραπάνω ποσότητα στάλθηκαν για εργαστηριακές αναλύσεις.

Η εταιρεία είχε προμηθευτεί τις παραπάνω ποσότητες από τη Βουλγαρία και από την εταιρεία ΜΑΝΟΣ, η οποία ελέγχεται για διακίνηση επιμολυσμένου ηλιελαίου στη χώρα μας. Από τον έλεγχο μάλιστα των παραστατικών διαπιστώθηκε ότι η ΠΑΝΤΑΖΑΤΟΣ ΜΟΝ. ΕΠΕ είχε προμηθευτεί στις 6 Φλεβάρη 2008, συνολικά 26 τόνους ηλιέλαιου από την εταιρεία ΜΑΝΟΣ.

Επιπλέον κλιμάκια ελέγχου της Νομαρχίας εντόπισαν και δέσμευσαν άλλους 10 τόνους ηλιέλαιου σε επιχειρήσεις, στο Ρέντη, στον Πόρο, στην Αίγινα, στις Σπέτσες και στη Σαλαμίνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αθώα» η κυβέρνηση για τα μολυσμένα ηλιέλαια (2008-11-08 00:00:00.0)
Καθυστέρησε να δράσει ο ΕΦΕΤ (2008-10-31 00:00:00.0)
«Ακίνδυνο το μολυσμένο ηλιέλαιο» (2008-06-21 00:00:00.0)
Σαν να μην έγινε τίποτα... (2008-06-13 00:00:00.0)
Ημερήσια ...επιτρεπτή δόση 4 κιλά! (2008-05-22 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ έφερε το πρόβλημα στη Βουλή (2008-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ