Πέμπτη 29 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΡΔΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Σε νέα επίπεδα - ρεκόρ!

Για το α΄ τρίμηνο του 2008 οι Εθνική, Αλφα, Γιούρομπανκ και MIG απέσπασαν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε καθαρό κέρδος πάνω από 13 εκατ. ευρώ τη μέρα

Η αποκαλούμενη διεθνής «πιστωτική κρίση» δεν έχει ακουμπήσει τα κέρδη των ντόπιων τραπεζικών ομίλων, οι οποίοι συνεχίζουν να λυμαίνονται ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο. Με απλά λόγια, τα σπασμένα της καπιταλιστικής «ανάπτυξης» για μια ακόμη χρονιά φορτώνονται αποκλειστικά στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων...

Αποκαλυπτικοί είναι οι ισολογισμοί για το α΄ τρίμηνο του 2008 που συνεχίζουν να δείχνουν εντατικούς ρυθμούς κερδοφορίας σε μια εξέλιξη που έρχεται σε αδιάλειπτη συνέχεια της εκρηκτικής κερδοφορίας τους σε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Και συγκεκριμένα:

  • Εθνική Τράπεζα: Τα καθαρά κέρδη τους απογειώθηκαν σε ποσοστό 25% και έφτασαν σε 423 εκατ. ευρώ. Είναι δηλαδή φανερό ότι για το 12μηνο του 2008 θα σπάσουν και νέο ρεκόρ κερδοφορίας. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων τους εκτοξεύτηκε στο 28% από 23% στο α΄ τρίμηνο του 2007. Αύξηση 40% εμφανίζουν και τα κέρδη (129 εκατ. ευρώ) της θυγατρικής τους Finansbank, η οποία συνεισφέρει το 30% των συνολικών κερδών τους. Από τις μπίζνες στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης απέσπασαν 50 εκατ. ευρώ με αύξηση 72% (!), η οποία συνεισφέρει στην κερδοφορία τους το 12%.
  • Alpha Bank: Επαίρεται για την αύξηση κατά 2,2 εκατοστιαίες μονάδες στην αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων τους, η οποία «μεσούσης της πιστωτικής κρίσεως» - όπως οι ίδιοι σημειώνουν - έφτασε σε 25%. Σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη εκτινάχτηκαν τα καθαρά κέρδη τους φτάνοντας σε σε 205 εκατ. ευρώ (από 174,3 εκατ. ευρώ) εμφανίζοντας αύξηση 17,6%. Τα προ φόρων κέρδη τους προέρχονται σε ποσοστό 83,3% από τις «μπίζνες» τους μέσα στη χώρα και σε ποσοστό 16,7% από το εξωτερικό. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ξένο «επενδυτικό» κεφάλαιο με την επωνυμία ABP απέκτησε, μέσω χρηματιστηρίου, πάνω από το 5% της Alpha Bank. Η εν λόγω εταιρεία είναι ολλανδικών συμφερόντων και δραστηριοποιείται στα ιδιωτικά, λεγόμενα «συνταξιοδοτικά προγράμματα».

Να σημειωθεί ότι τα κέρδη της Γιούρομπανκ ανήλθαν στα 215 εκατ. ευρώ και της MIG στα 202,2 εκατ. ευρώ με αύξηση 268%. Συνολικά, στο α΄ τρίμηνο του 2008 οι τραπεζικοί όμιλοι Εθνικής, Γιούρομπανκ και Alpha και MIG απέσπασαν πάνω από 1 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με ημερήσιο κέρδος ύψους 13,3 εκατ. ευρώ!

Από την πλευρά της η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 116 εκατ. ευρώ (από 106 εκατ. ευρώ πέρσι) με αύξηση 9%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ