Πέμπτη 29 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ 2008
Στη Βουλή οι αυξήσεις - ψίχουλα

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Σ. Καλαντίδου κατήγγειλε την εισοδηματική πολιτική λιτότητας και επανέφερε την πρόταση του Κόμματος για κατώτατο μισθό 1.400 ευρώ - κατώτατη σύνταξη 1.120 ευρώ

Για μια ακόμα χρονιά η κυβέρνηση δίνει αυξήσεις - ψίχουλα στους δημόσιους υπάλληλους και στους συνταξιούχους, αυξήσεις που κινούνται κάτω ακόμα και από τον επίσημο πληθωρισμό σε μια περίοδο που το κεφάλαιο καταγράφει ρεκόρ καθαρών κερδών.

Το σχετικό νομοσχέδιο συζητείται από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Σ. Καλαντίδου, κατήγγειλε την πολιτική της λιτότητας τονίζοντας ότι προωθείται τη στιγμή που το 60% των μισθωτών ζει με λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα και η λαϊκή οικογένεια στο βωμό της «ανταγωνιστικότητας», χάνει κατακτήσεις στην εργασία, στην ασφάλεια, στις παροχές υγείας, πρόνοιας και παιδείας.

«Πλούτος υπάρχει, το θέμα είναι ποιος τον καρπώνεται» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν συντάξεις από 370 ευρώ και μισθοί κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι αυξήσεις (2,5% από 1.1.2008 και 2% από 1.10.2008), τόνισε, παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση, δεν είναι 4,5% αλλά μεσοσταθμιστικά 3,07%, πολύ κάτω από τον πληθωρισμό και φυσικά δεν καλύπτουν τις ανάγκες της οικογένειας οι οποίες αυξάνονται καθημερινά με την εφαρμοζόμενη πολιτική της ιδιωτικοποίησης της υγείας, της παιδείας κ.ά.

Απαιτείται, είπε η βουλευτής, ένας μισθός που να καλύπτει τις ανάγκες (1.400 ευρώ) και πάνω σε αυτόν επιδόματα όπως το οικογενειακό, ανθυγιεινό, θέσης, τα οποία πρέπει να ενσωματωθούν σε αυτόν τον μισθό.

Υπερασπιζόμενος την πολιτική της λιτότητας ο αρμόδιος υφυπουργός Ν. Λέγκας, είπε ότι με αυτήν υλοποιούνται οι δεσμεύσεις της ΝΔ απέναντι στους δημόσιους υπάλληλους και τους συνταξιούχους! Ισχυρίστηκε ότι τα περιθώρια του προϋπολογισμού δεν είναι ανεξέλεγκτα και έτσι, είπε, οι αυξήσεις κινούνται στα πλαίσια του εφικτού και είναι στα όρια των αντοχών της οικονομίας. Τα ψίχουλα στις αυξήσεις, κατά τον υφυπουργό, είναι η μόνη δυνατή επιλογή της κυβέρνησης η οποία όπως είπε «δεν κάνει κοινωνική πολιτική με δανεικά». Ο υφυπουργός τόνισε ότι οι αυξήσεις θα είναι 4,5% για τους δημόσιους υπάλληλους από την 1η Οκτώβρη και 5% για τους συνταξιούχους ενώ είπε ότι μέχρι το 2010 θα ενσωματωθεί ολόκληρο το κίνητρο απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων στον μισθό τους.

Για τη βουλευτική σύνταξη

Στο νομοσχέδιο υπάρχει ρύθμιση για τη βουλευτική σύνταξη σύμφωνα με την οποία ο βουλευτής θα παίρνει σύνταξη μετά από δύο πλήρεις θητείες ενώ η Βουλή θα καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές των βουλευτών που ήταν δημόσιοι υπάλληλοι πριν την εκλογή τους (λόγω ασυμβίβαστου ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα).

Αναφερόμενη στο θέμα η εισηγήτρια του ΚΚΕ Σ. Καλαντίδου, ζήτησε κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και πρότεινε: «Η συνταξιοδότηση των βουλευτών να γίνεται από τα αντίστοιχα ταμεία του κλάδου από τον οποίο προέρχονται. Δεν το λέμε δημαγωγικά για να γίνουμε αρεστοί, ούτε γιατί έχουμε την αυταπάτη ότι με τα χρήματα και όλων των βουλευτών θα λύνονταν τα προβλήματα του λαού. Εκφράζει την αντίληψή μας ότι και ο βουλευτής είναι ένας καταμερισμός δουλειάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ