Πέμπτη 29 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Στηρίζει το αφορολόγητο των εφοπλιστών

Σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, με στόχο το μηδενισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων το 2010, ο επί των Οικονομικών αρμόδιος υπουργός της παίρνει σαφή θέση υπέρ του αφορολόγητου των εφοπλιστών. Μιλώντας χτες σε συνέδριο με θέμα τις μορφές χρηματοδότησης του εφοπλιστικού κεφαλαίου, ο Γ. Αλογοσκούφης αποκάλυψε ότι πριν ένα μήνα σε συνάντηση που είχε (μαζί με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκη) με τα προεδρεία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας, συζήτησαν και για την πρόσφατη ευρωπαϊκή οδηγία για το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου.

Η συγκεκριμένη κοινοτική Οδηγία απαλλάσσει τις αμιγώς εφοπλιστικές εταιρείες από το συγκεκριμένο φόρο (επιβάλλεται σε δραστηριότητες, όπως οι συγχωνεύσεις, εξαγορές επιχειρήσεων). Ομως, οι επιχειρήσεις που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και πέραν του ναυτιλιακού τομέα, αυτές υπόκεινται στη φορολογία συγκέντρωσης κεφαλαίου. Το δεύτερο σκέλος της διάταξης (που θέλει τη φορολογία των μη αμιγώς εφοπλιστικών επιχειρήσεων), δεν βρήκε αντίθετους μόνο τους εφοπλιστές, οι οποίοι έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους και σε άλλους (εκτός ναυτιλίας) τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας (ενέργεια, μέσα μαζικής ενημέρωσης, επαγγελματικός αθλητισμός κλπ. ). Βρήκε αντίθετη και την κυβέρνηση, η οποία, διά στόματος Αλογοσκούφη, διαβεβαίωσε τους εφοπλιστές ότι «θα κάνει ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξει καμία επίπτωση στην ελληνική ναυτιλία».

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο Γ. Αλογοσκούφης διαφήμισε για μια ακόμη φορά την πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Στα πλαίσια αυτά, δικαιολόγησε τις επιλογές ιδιωτικοποίησης των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας (ΟΛΠ, ΟΛΘ), υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση - μέσω της εισόδου ιδιωτικού κεφαλαίου στα λιμάνια - επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους και την ενίσχυση του ρόλου της χώρας ως κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου στην ευρύτερη περιοχή...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ