Τετάρτη 1 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ραγδαία πτώση 15% το Μάη στις λιανικές πωλήσεις

Γενικευμένη υποχώρηση σε ολόκληρη την γκάμα εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης

Με έντονα πτωτικούς ρυθμούς συνέχισε ο τζίρος για τα καταστήματα λιανικής, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την πτώση που εμφανίζει το επίπεδο της κατανάλωσης μετά και τη γενικευμένη επίθεση σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), η πτώση έχει πάρει γενικευμένα χαρακτηριστικά και έχει για τα καλά ακουμπήσει τόσο τα τρόφιμα όσο και ολόκληρη την γκάμα εμπορευμάτων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν στο μήνα Απρίλη του 2009, ο όγκος των πωλήσεων - σύγκριση με Απρίλη 2008 - εμφανίζει μεγάλη επιδείνωση καταγράφοντας πτώση που φτάνει σε 15%. Σύμφωνα με τη νέα ταξινόμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, η υποχώρηση της λαϊκής κατανάλωσης - αποπληθωρισμένες τιμές - διαμορφώνεται: Στα καταστήματα τροφίμων σε -8,3%. Στα καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων σε -31,1%. Στα λοιπά καταστήματα σε -16%. Η πτωτική τάση αφορά σχεδόν σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες με τις μεγαλύτερες στα «βιβλία - χαρτικά - είδη δώρων» (-24,8%), «έπιπλα - ηλεκτρικά είδη - οικιακός εξοπλισμός» (-20,6%), πολυκαταστήματα (-11,2%), μεγάλα καταστήματα τροφίμων (-8,9%).

Στα ίδια περίπου επίπεδα καταγράφονται οι εξελίξεις και σε μέσα επίπεδα Γενάρη - Απρίλη 2009, διάστημα στο οποίο ο όγκος των πωλήσεων από τα καταστήματα λιανικής υποχώρησε 14,5%.

  • Σε χαμηλότερα επίπεδα εμφανίζονται φέτος οι «βιομηχανικές τιμές» δηλαδή οι τιμές των ταξινομούμενων εμπορευμάτων που παράγονται από τους κλάδους της μεταποίησης για να πουληθούν στη συνέχεια στους επόμενους κρίκους της αλυσίδας (χονδρεμπόρους κ.ο.κ.). Η εξέλιξη έχει να κάνει και με τη σημαντική μείωση στις τιμές των καυσίμων που για το μήνα Μάη υποχώρησαν 24,8%. Ο γενικός δείκτης «τιμών παραγωγού στη βιομηχανία» εμφανίζει μείωση 9,5% (έναντι αύξησης 13% πέρσι).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ