Σάββατο 4 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΗΜΕΡΟ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Ανοιξε τις πύλες του χτες το πάρκο ΦΙΞ

«Ελληνες και μετανάστες εργάτες μαζί στην πάλη για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος»

Μετανάστες και Ελληνες εργαζόμενοι ΜΑΖΙ ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό
Μετανάστες και Ελληνες εργαζόμενοι ΜΑΖΙ ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό
Ανοιξε τις πύλες τους χτες το πάρκο ΦΙΞ, στα Πατήσια, όπου εργάτες από διάφορα μέρη του κόσμου έσμιξαν για ένατη συνεχή φορά συμμετέχοντας σε πλήθος πολιτιστικών και πολιτικών εκδηλώσεων που οι ίδιοι, μαζί με τα μέλη και τα στελέχη της ΚΟΑ του ΚΚΕ οργάνωσαν, στο πλαίσιο του Διήμερου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τη μετανάστευση.

Με κεντρικό σύνθημα «Ελληνες και μετανάστες εργάτες μαζί στην πάλη για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος» το μήνυμα που στέλνεται προς κάθε κατεύθυνση είναι αυτό της ταξικής ενότητας και της αντεπίθεσης.

Από νωρίς το απόγευμα, πλήθος μετανάστες, αλλά και Ελληνες εργαζόμενοι, πολλοί μαζί με τις οικογένειές τους, έφταναν στο χώρο με τα περίπτερα να έχουν την τιμητική τους, τόσο από διάφορες κοινότητες μεταναστών της Ασίας, της Αφρικής, της Ευρώπης, όσο κι αυτά του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και του ταξικού κινήματος.

Στα περίπτερα των κοινοτήτων διακρίνει κανείς φωτογραφικά στιγμιότυπα από δραστηριότητες που έχουν σχέση με την εκπαίδευσή τους στην ελληνική γλώσσα, τους παραδοσιακούς χορούς και τα γλέντια τους, αλλά και στιγμιότυπα από χώρους δουλειάς όπου μοχθούν για ένα πενιχρό μεροκάματο κάτω από αντίξοες συνθήκες. Παράλληλα, αποτυπώνεται η αγωνία τους για τη νομιμοποίησή τους και τη χορήγηση εγγράφων που θα τους επιτρέπουν ελεύθερη διακίνηση.

Δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά
Δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά
Είναι χαρακτηριστικό το σύνθημα που αναγράφεται σε ταμπλό της σουδανικής κοινότητας: «Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι το πρώτο βήμα! Για τη 18μηνη κράτηση και επαναπροώθηση. Οχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης νομιμοποίηση όλων των μεταναστών».

Λίγο πιο κάτω, στο περίπτερο του ΚΚΕ δεσπόζει το σύνθημα «Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι. Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε».

Το συγκεκριμένο διήμερο γίνεται σε μια περίοδο όπου είναι σε εξέλιξη μια νέα συντονισμένη και προαποφασισμένη, βίαιη κυβερνητική επίθεση στα δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων, στην οποία συμμετέχουν ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ., με βαριές ευθύνες των κομμάτων και των οργανώσεων που στηρίζουν και εξωραΐζουν την πολιτική της ΕΕ στους τομείς των Εσωτερικών Υποθέσεων, της Δικαιοσύνης και της Μετανάστευσης.

Ισότιμη παρουσία Ελλήνων και μεταναστών στα σχολεία

Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για τα προβλήματα της μόρφωσης που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των μεταναστών συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων που κατέκλυσαν το χώρο μπροστά από την κεντρική εξέδρα.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία αφού αναφέρθηκε εκτενώς στις αιτίες που αναγκάζουν το λαό κάθε χώρας να μεταναστεύει στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της μόρφωσης των ξένων παιδιών και ανέπτυξε τις βασικές θέσεις του Κόμματος.

Αποψη από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Αποψη από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Μεταξύ αυτών, επεσήμανε την αναγκαιότητα της ένταξης των αλλοδαπών μαθητών στα κανονικά σχολεία. Ζήτησε να παρθούν ειδικά μέτρα για την ομαλή χωρίς διακρίσεις και μειονεκτήματα ένταξή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα. Τόνισε την ανάγκη να καθιερωθεί στα σχολεία που φοιτούν αλλοδαποί μαθητές το μάθημα της μητρικής τους γλώσσας που θα διδάσκεται σε όλες τις βαθμίδες και θα μπορεί να παρακολουθείται κι από μαθητές άλλων εθνικοτήτων. Τα μαθήματα να περιλαμβάνουν Γλώσσα, Λογοτεχνία, Στοιχεία Πολιτισμού, Ιστορία και να ενταχθούν στο επίσημο ωρολόγιο πρόγραμμα, το οποίο να περιλαμβάνει πέντε έως εφτά ώρες την εβδομάδα και να αναγνωρίζεται σαν βαθμολογήσιμο μάθημα.

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε πως δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ποσοστώσεις μεταναστών μαθητών στο όνομα να μην «γκετοποιούνται» δήθεν τα σχολεία. Το μόνο όριο είναι τα προσδιορισμένα γεωγραφικά όρια της κάθε σχολικής μονάδας. Κατέληξε τονίζοντας ότι «είναι ολοφάνερο πως οι θέσεις μας αυτές δεν μπορούν να υλοποιηθούν ολοκληρωμένα παρά μόνο με συνδυασμό για συνολικότερες ριζικές κοινωνικοοικονομικές αλλαγές που προϋποθέτουν αλλαγή εξουσίας». Νωρίτερα, σύντομη παρέμβαση έγινε από την Φλόνια Σακίκι αλβανικής καταγωγής, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, η οποία επεσήμανε πως για τα παιδιά των μεταναστών η αντιμετώπιση της ελληνικής πραγματικότητας είναι αρκετά δύσκολη. Ανέφερε πολλά παραδείγματα τα οποία καταδεικνύουν τα εμπόδια που μπαίνουν για τη μόρφωση των παιδιών των μεταναστών και υπογράμμισε την ανάγκη πως το δικαίωμα στη γνώση πρέπει να το διεκδικήσουμε όλοι μας με οποιοδήποτε κόστος και θυσία γιατί η γνώση είναι ο μοναδικό μας δρόμος για να φτάσουμε στην αλήθεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ