Πέμπτη 9 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ
Επιμένει στην καύση «εναλλακτικών» καυσίμων

Επιμένει η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, θυγατρική της πολυεθνικής «Lafarge», στα αμφισβητούμενα σχέδιά της για χρήση «εναλλακτικών» καυσίμων στα εργοστάσιά της στον Βόλο και στην Εύβοια, παρουσιάζοντας ένα «πρόγραμμα δεσμεύσεων» για τη «βιώσιμη ανάπτυξη» έως το 2012, το οποίο αποσκοπεί στο να κάμψει τις τοπικές αντιδράσεις για τις ρυπογόνες δραστηριότητες της εταιρείας. Από τον προηγούμενο χρόνο κυρίως, η ΑΓΕΤ εξαναγκάστηκε σε μια σειρά παρεμβάσεων προκειμένου να μειώσει την ρύπανση από τις εγκαταστάσεις της, μετά από χρόνια αδράνειας και με την ανοχή των κυβερνήσεων και ορισμένων τοπικών αρχών. Αυτή τη φορά παρουσιάζει έναν συνδυασμό των μέτρων που εξαναγκάστηκε να λάβει και των μέτρων που η ίδια κρίνει ότι θα περιορίσουν τους ρύπους, αλλά οι τοπικοί φορείς καταγγέλλουν ότι απλώς θα τους αντικαταστήσουν με άλλους, για να καταλήξει σε μια σειρά στόχους που υποτίθεται ότι έχουν ως βασική επιδίωξη την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα μέτρα και οι δεσμεύσεις παρουσιάστηκαν χτες από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΓΕΤ P. Deleplanque, τον γενικό διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών Μ. Μιχελή και την διευθύντρια Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος Β. Γαζιδέλλη. Στον τομέα της Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων ανακοινώθηκε ο στόχος μείωσης των εργατικών ατυχημάτων κατά 50% έως το 2010 σε σχέση με το 2005. Δηλώθηκε ότι ήδη έχουν μειωθεί κατά 38% σε σχέση με το 2006, αλλά είναι διεθνής πρακτική ο περιορισμός των ατυχημάτων ώστε να περιοριστεί η ζημιά στην παραγωγική διαδικασία, από την απώλεια εργασικού χρόνου κλπ.

Οι κυριότεροι στόχοι της είναι: μείωση κατά 11% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2010, αλλά με σημείο αναφοράς το 1990. Μείωση της σκόνης από τα εργοστάσια κατά 40% για τη περίοδο 2005 - 2012. Μείωση κατά 12% του οξειδίου του αζώτου και κατά 20% του οξειδίου του θείου. Για να το πράξει αυτό, μεταξύ άλλων (τοποθετήσεις φίλτρων κλπ.) σκοπεύει να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και να χρησιμοποιήσει βιομάζα και «εναλλακτικά καύσιμα», με νωπή ακόμη την έντονη αντίδραση κατοίκων και φορέων στην επιδίωξη καύσης σκουπιδιών και διαφόρων βιομηχανικών καταλοίπων, που απλώς θα μεταβάλλουν τους εκπεμπόμενους ρύπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ