Κυριακή 19 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Υπουλες επιδιώξεις

Στο σημείωμα αυτό η στήλη αναφέρεται σε δυο ζητήματα: Πρώτο, στην επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ στην Αφρική. Δεύτερον, στην ένδειξη «φασίζουσας» αντίληψης της ελληνικής κυβέρνησης διαμέσου της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη.

Ασφαλώς η επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην υποσαχάρια Αφρική έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αυτό όχι υπό την έννοια του «καλού» ενδιαφέροντος της «καλής» αμερικανικής κυβέρνησης αλλά με την έννοια έντονων συνειρμών από το παρελθόν και μελλοντικών προθέσεων της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Οι συνειρμοί βρίσκονται στην εποχή της κυβέρνησης Τζον Κένεντι. Τότε υπήρχε ένα πολιτικό δόγμα παρουσίας των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική που ήθελε να αλλάξει τη μέχρι τότε μέθοδο της υποστήριξης στρατιωτικών πραξικοπημάτων από λατινοαμερικανικές χούντες. Αντ' αυτής προέβλεπε την υποστήριξη αστικών κοινοβουλευτικών κομμάτων και κυβερνήσεων που θα διασφάλιζαν αμερικανικά συμφέροντα σ' ένα αστικοδημοκρατικό πλαίσιο.

Αυτό το πολιτικό δόγμα ονομάστηκε «Συμμαχία για την πρόοδο», με πολιτικό εκφραστή τον Τζον Κένεντι. Ηταν μια βασική πλευρά της συνολικής εσωτερικής διαμάχης της αμερικανικής αστικής τάξης. Το δραματικό της τέλος σημαδεύτηκε από τη δολοφονία του Κένεντι και την επιβολή της πλέον συντηρητικής πτέρυγας του στρατιωτικού - βιομηχανικού συμπλέγματος εξουσίας.

Σήμερα, σε εντελώς διαφορετικές διεθνείς συνθήκες, με κύρια την απουσία της ΕΣΣΔ, προκύπτει το ερώτημα εάν το αστικοφιλελεύθερο άνοιγμα του Προέδρου των ΗΠΑ θα... ευτυχήσει. Είναι εμφανής η πόρτα διεξόδου της οικονομικής κρίσης των ΗΠΑ με κεφαλαιοκρατικές εμφανίσεις στη Μαύρη Ηπειρο. Το ζήτημα όμως που παραμένει ανοιχτό είναι: α) εάν τελικά πραγματοποιηθούν, με ποια ή ποιες μορφές και πολιτικές επιπτώσεις τόσο μέσα στους αφρικανικούς λαούς όσο και στο διεθνή ενδοκαπιταλιστικό ανταγωνισμό. β) Εάν η αμερικάνικη αστική τάξη θα κλείσει την ανοιχτή πολιτική πληγή της δολοφονίας Κένεντι με έναν αφρο-Αμερικανό Πρόεδρο. Η διεθνής συγκυρία δείχνει ευνοϊκή για ένα σημαντικής εμβέλειας σάλτο του αμερικανικού κεφαλαίου πάνω σε καθυστερημένες χώρες και λαούς.

Στο δεύτερο ζήτημα: σε συζήτηση - ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Αμυνας κι Εξωτερικής Πολιτικής στις 9/7 η ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε σε σχετική Ερώτηση βουλευτή του ΚΚΕ ως εξής: «Εσείς είσθε εναντίον του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης. Εμείς είμαστε υπέρ»... Η αποφθεγματικού χαρακτήρα απάντηση είναι αληθής μόνο όσον αφορά το ΝΑΤΟ. Είναι αντίθετα ψευδής και αλαζονική όσον αφορά την Ευρώπη. Από το ΝΑΤΟ δύναται να βγει αυτός που το θέλει. Από την Ευρώπη όμως δεν μπορεί όταν ανήκει στην ήπειρό της. Εκείνο που μπορεί να κάνει, είναι να βγει από την υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση του κεφαλαίου και του μιλιταρισμού.

Η προκλητική υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνει τη «φασίζουσα» προπαγάνδα να ταυτίζει μια συγκεκριμένη μορφή οργάνωσης της ευρωπαϊκής κεφαλαιοκρατίας μ' αυτή καθεαυτή την ευρωπαϊκή ήπειρο ως λουδοβίκιο δόγμα.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ