Τρίτη 21 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες δίκες για την Εργκένεγκον

ΣΙΛΙΒΡΙ.--

Νέος γύρος στο σίριαλ της δίκης για την «παραστρατιωτική - εθνικιστική» οργάνωση Εργκένεγκον ξεκίνησε χτες στην Τουρκία, όπου ακόμα 56 ύποπτοι παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο, με την κατηγορία της υπονόμευσης της κυβέρνησης και της συνωμοσίας για τη διενέργεια πραξικοπήματος.

Μεταξύ των νέων κατηγορουμένων είναι και δύο απόστρατοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του τουρκικού στρατού, οι οποίοι αναφέρονται ως οι επικεφαλής του παράνομου δικτύου. Πρόκειται για τον Σενέρ Ερουιγκούρ, πρώην διοικητή των δυνάμεων της χωροφυλακής και τον Χουρσίτ Τολόν, υψηλόβαθμο στέλεχος του τουρκικού στρατού. Το κατηγορητήριο των 1.909 σελίδων αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι κατηγορούμενοι ξεκίνησαν την προετοιμασία της βίαιης ανατροπής της κυβέρνησης την περίοδο 2003-2004, ενώ ήταν ακόμα ενεργοί στην υπηρεσία τους και συνέχισαν και μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Φυσικά, στη λίστα περιλαμβάνονται δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί, οι οποίοι έχουν κατά καιρούς εκφραστεί και ταχθεί ενάντια στις θέσεις του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις η υπόθεση της Εργκένεγκον και οι κατηγορίες περί προετοιμασίας πραξικοπήματος έχουν αξιοποιηθεί για τη δίωξη πολιτικών αντιπάλων του ΑΚΡ, εκφοβισμό και «εξολόθρευση» ανθρώπων οι οποίοι δε συνδέονταν απαραίτητα με το υπερεθνικιστικό δίκτυο, απλά διατύπωναν δημόσια αντίθετη άποψη, ενώ αξιοποιήθηκε και για την αποδυνάμωση των λεγόμενων «κεμαλικών», που αποτελούν την άλλη όψη του ίδιου αντιδραστικού νομίσματος στην τουρκική πολιτική σκηνή και είχαν μέχρι πρόσφατα τον έλεγχο του στρατού, των δικαστικών και των πανεπιστημίων, ακολουθώντας στην πράξη την ίδια αντιλαϊκή - φιλοϊμπεριαλιστική πολιτική που εφαρμόζει και το ΑΚΡ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ