Τρίτη 21 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Τριάντα χρόνια από τη νίκη των Σαντινίστας

Η καταδίκη του πραξικοπήματος στην Ονδούρα κυριάρχησε στις λαϊκές εκδηλώσεις για τη νίκη των Σαντινίστας
Η καταδίκη του πραξικοπήματος στην Ονδούρα κυριάρχησε στις λαϊκές εκδηλώσεις για τη νίκη των Σαντινίστας
ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.--

Χιλιάδες Νικαραγουανοί, ο πρόεδρος της χώρας Ντανιέλ Ορτέγκα αλλά και αντιπροσωπείες από πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής γιόρτασαν την Κυριακή τα 30 χρόνια από την νίκη της επανάστασης του Μετώπου των Σαντινίστας για την Εθνική Απελευθέρωση (FSLN) που ανέτρεψε τον δικτάτορα Αναστάσιο Σομόζα που στήριζε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός.

Οι φετινές εκδηλώσεις γίνονται σε μια συγκυρία κατά την οποία εδώ και τρεις βδομάδες έχει εκδηλωθεί το πραξικόπημα στην γειτονική Ονδούρα, γεγονός που βρέθηκε στο επίκεντρο των παρεμβάσεων όσων παραβρέθηκαν στις τελετές. Οπως ο αντιπρόεδρος του κρατικού Συμβουλίου της Κούβας, Εστέμπαν Λάσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ανώτατοι αξιωματούχοι από τη Χιλή, τη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ καθώς και η τιμημένη με το Νόμπελ ειρήνης Ριγκομπέρτα Μεντσού. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Λάσο ο οποίος τόνισε ότι στην Ονδούρα κρίνεται κατά ένα τρόπο η τύχη της Λατινικής Αμερικής και του δικαιώματος των λαών της να εκλέγουν ελεύθερα τους ηγέτες τους.

«Τα μέλη του Κογκρέσου επανεκλέγονται κάθε τόσο. Στους δημάρχους δεν επιτρέπεται να επανεκλεγούν. Για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να επιτρέπεται σε όλους τους δημόσιους λειτουργούς να εκλέγονται ξανά», ανέφερε ο Ντανιέλ Ορτέγκα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Πλάσα δε λα Φε, ενώπιον των αξιωματούχων των άλλων χωρών αλλά και των χιλιάδων που συγκεντρώθηκαν για τους γιορτασμούς των 30 χρόνων της επανάστασης των Σαντινίστας. Η αποστροφή αυτή της ομιλίας του Ντανιέλ Ορτέγκα δεν είναι τυχαία καθώς είναι ο πυρήνας της κρίσης που έχει ξεσπάσει στην Ονδούρα αλλά και των κινήσεων που παρατηρούνται στη Νικαράγουα. Κινήσεις αποσταθεροποίησης που έχει καταγγείλει πολλάκις ο Ορτέγκα ενώ και πάλι άφησε αιχμές για ενδεχόμενη προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησής του. Ο Ορτέγκα, διανύει την δεύτερη προεδρική του θητεία μετά την επανεκλογή του το 2006... Υπενθυμίζεται ότι η επαναστατική κυβέρνηση των Σαντινίστας είχε δεχθεί την πολύπλευρη επίθεση των ΗΠΑ μετά την κατάληψη της εξουσίας, που εκτός του οικονομικού και πολιτικού πολέμου περιλάμβανε επίσης την υπονόμευση, τη ναρκοθέτηση των λιμανιών, τη δράση των Κόντρας που συστάθηκαν ειδικά και εφορμούσαν από την Ονδούρα και την πρόκληση εμφυλίου όπου τουλάχιστον έχασαν τη ζωή τους 50.000 άνθρωποι και καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς η χώρα. Ενώ μετά την εκλογική ήττα του FSLN το 1990, το Σύνταγμα τροποποιήθηκε, το 1995, όταν και απαγορεύθηκε η επανεκλογή του προέδρου. Πάντως για την αλλαγή του Συντάγματος ο Ορτέγκα θα χρειαστεί πλειοψηφία στο Κογκρέσο που δεν διαθέτει σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ