Τρίτη 21 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Βίντεο - προβοκάτσια με στόχο τον Πρόεδρο Κορέα

ΚΙΤΟ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Μετά τα ευρήματα του «υπολογιστή» του Ραούλ Ρέγιες, ηγετικού στελέχους των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - τα οποία η κυβέρνηση του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε χρησιμοποιεί ευρύτατα για να κατηγορήσει αγωνιστές, κομμουνιστές, αλλά και ηγέτες της περιοχής, τώρα ένα βίντεο, που «ως δια μαγείας» ήρθε στην κατοχή της, δόθηκε στη δημοσιότητα και φέρει «το ηγετικό στέλεχος των FARC να δηλώνει ότι χρηματοδότησαν την προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, το 2006».

Ο Πρόεδρος Κορέα κατήγγειλε το βίντεο ως «σκηνοθετημένο» και τόνισε ότι ουδέποτε έλαβε κάποια χρηματοδότηση, ενώ τόσο το ίδιο το βίντεο όσο και η χρονική στιγμή της δημοσιοποίησής του αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης του Εκουαδόρ, αλλά και άλλων χωρών της περιοχής, όπως της Βενεζουέλας και της Βολιβίας, αλλά και της Κεντρικής Αμερικής. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα βίντεο που με «βολικό τρόπο» νομιμοποιεί τις κατηγορίες που έχουν εκτοξεύσει κατά καιρούς η Κολομβία, αλλά και οι ΗΠΑ για τις σχέσεις τόσο του Προέδρου Ραφαέλ Κορέα, όσο και του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες με «τους τρομοκράτες»... Κατηγορίες, που διατυπώθηκαν για πρώτη φορά μετά την εισβολή της Κολομβίας στο έδαφος του Εκουαδόρ την 1η Μάρτη του 2008, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία 25 ανθρώπων, μεταξύ αυτών και του Ραούλ Ρέγιες, και τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών έκτοτε.

Χθες η Κολομβία προχώρησε ακόμη περισσότερο στις προκλήσεις. «Η Κολομβία παρέδωσε το υλικό στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών για να αναλύσει την κατάσταση και να αναλάβει δράση», δήλωσε ο Σέζαρ Βελάσκες, εκπρόσωπος του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, προσθέτοντας ότι το υλικό παραδόθηκε επίσης στην Ιντερπόλ. Σημειώνουμε ότι αυτή η εξέλιξη έρχεται λίγες μόνο μέρες από την αποκάλυψη ότι το αντιδραστικό καθεστώς της Κολομβίας θα δώσει πέντε βάσεις στις ΗΠΑ για να μεταφέρουν τις δραστηριότητες της αμερικανικής βάσης της Μάντα, που η κυβέρνηση Κορέα διώχνει από το Εκουαδόρ.

Διακοπή διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

Σε μία διαφορετική εξέλιξη, η κυβέρνηση του Εκουαδόρ διέκοψε τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με τους όρους διεξαγωγής του εμπορίου μπανάνας - στις οποίες συμμετέχουν επίσης η Κολομβία και το Περού - διαμαρτυρόμενη για το ότι οι αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου υπέρ της δε γίνονται σεβαστές, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φάντερ Φαλκόνι. Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία 15ετία ο ΠΟΕ έλαβε επανειλημμένως αποφάσεις υπέρ του Εκουαδόρ στις προσφυγές του για την επιβολή δασμών στις μπανάνες που εξάγει στην ΕΕ, τους οποίους χαρακτήριζε άδικους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέος γύρος έντασης (2008-04-16 00:00:00.0)
Στο φως η εμπλοκή των ΗΠΑ (2008-04-02 00:00:00.0)
Προς το παρόν... αποκλιμάκωση (2008-03-12 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική πίεση (2008-03-09 00:00:00.0)
Το «πολεμικό» κλίμα συνεχίζεται (2008-03-08 00:00:00.0)
Επίθεση ενορχηστρωμένη από τις ΗΠΑ (2008-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ